test
More

  Tutkimus: pelaa squashia – elät pidempään

  Australialaiset ja eurooppalaiset tutkijat, päätutkijana suomalainen Pekka Oja, julkaisivat muutama kuukausi sitten artikkelin eri urheilu- ja harjoittelumuotojen vaikutuksesta sekä yleiseen että erityisesti sydän- ja verisuonitautien aiheuttamaan kuolemanriskiin. Tutkimuksessa seurattiin 14 vuoden ajan yli 80 000, 38-66 vuotiasta englantilaista aikuista ja heidän liikuntatottumuksiensa vaikutusta kuolemaan johtaviin sairauksiin.

  Aikaisemmat tutkimukset osoittavat kiistattomasti, että liikunnalla on aivojen terveyttä edistävä vaikutus. Tässä kyseisessä tutkimuksessa päädyttiin tutkimaan kuutta eri liikuntamuotoa: uintia, pyöräilyä, aerobicia, juoksemista, jalkapalloa ja mailapelejä (squash, tennis, sulkapallo). Näistä tutkituista liikuntamuodoista mailapeleillä ja uinnilla oli merkittävät vaikutukset kuolemanriskin alentajana. Ihmisillä, jotka harrastivat säännöllisesti uintia, oli 28% alempi kuolemanriski kuin ihmisillä, jotka eivät harrastaneet uintia. Mailapeleillä tämä sama luku oli 47%. Jos ihminen harrasti mailapelejä, riski kuolla sydän- ja verisuonitaudin seurauksena oli pienentynyt jopa 59%.

  Yhdeksi syyksi löydöksiinsä tutkijat epäilivät mailapelien intensiteettiä. Hölkkäämisellä, pyöräilyllä tai harrastusjalkapallolla ei todettu merkittävää vaikutusta sydän- ja verisuonitautien ehkäisijänä, mutta pyöräilyllä löydettiin kuitenkin vaikutuksia ehkäistä kuolemaa yleensä.

  Erityisesti squashista löytyy tutkimuksia, jotka todistavat lajin edistävän yleistä terveyttä ja squash on valittu esim. Forbesin tutkimuksessa maailman terveellisimmäksi urheilumuodoksi. Syyksi tarjotaan yleisesti lajin monipuolisuutta ja intensiteettiä. Squashissa tarvitaan kestävyyttä, voimaa, nopeutta, ketteryyttä, koordinaatiota, kehonhallintaa, taktista ajattelukykyä sekä henkistä peräänantamattomuutta. Squashissa pelaaja voi polttaa yli 1000 kilokaloria tunnissa.

  Kuva Petteri Repo

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)