Sulkapallo on viime aikoina lisännyt suosiotaan, sillä urheiluhallien kenttävaraukset, etenkin iltavuorot, on varattu jo viikkoja etukäteen, sekä myös nuoret ovat löytäneet lajin omakseen. Sulkapallo on vanha laji, jonka juuret yltävät jopa antiikin Kreikkaan, mutta joka kehittyi nykyaikaiseen muotoonsa 1800-luvun lopulla Englannissa. Lajin suosion vuoksi sen liikunnallisia hyötyjä on tutkittu ahkerasti. Sulkapallo on sekä anaerobista että aerobista liikuntaa, joka kehittää sekä kestävyyttä, tasapainoa että tila-aika-hahmotusta. Sitä voi pelata kahdestaan tai nelistään, ja sulkapallohalleja on runsaasti tarjolla taajama-alueilla. Sen aloittaminen on vaivatonta ja käytännössä tarvitset vain mailan, sulkapalloja ja sisäliikuntaan tarkoitetut kengät.
Liikuntatapaturmien mahdollisuus on sulkapallossa verrattain pieni, sillä se ei ole kontaktilaji. Tyypillisimpiä vammoja ovat alaraajojen lihasrevähdykset, mutta niitäkin voi välttää alkulämmittelyllä ja kevyellä venyttelyllä. Sulkapallo on hyvä laji myös toimistotyöläiselle, sillä se edistää verenkiertoa yläselässä sekä vahvistaa käsi-ja hartialihaksia, ja antaa siten kyytiä niska- ja selkäkivuille.
Erityisen hyvä piirre sulkapallossa on se, että se on palkitsevaa myös aloittelijalle ja siinä kehittyy nopeasti, mutta parasta siinä on se, että se on sosiaalinen ja hauska peli, jossa riittää vauhtia. Pelisilmää pääsee hyödyntämään kaveria vastaan taktisilla lyönneillä vaikka taidot olisivat vielä hakusessa. Myös niille, jotka viihtyvät tv:n ääressä urheilua katsellen, tai pelaavat online-pelejä kavereiden kanssa, kuten esimerkiksi pokeria live casino -sivustoilla, joissa voi pelata reaaliajassa yhdessä, myös leikkimieliset sulkapalloturnaukset on hyvä tapa pitää yhteyksiä ystäviin tai tehdä uusia irl-kavereita. Tiukassa sulkapallomatsissa voit saada saman jännityksen ja sävärit kuin ruudun ääressä, mutta samalla saat kuntoliikuntaa ilman että huomaatkaan – kun voitto siintää silmissä.
Sulkapallon säännöt on helppo oppia. Sen ideana on pelata pallo verkon yli vastapuolen rajojen sisäpuolelle, siten että vastustaja ei saa palautettua palloa enää takaisin verkon yli. Pisteen saa jokaisesta voitetusta pallosta, ja voittaja syöttää aina pallon. Voittoon tarvitaan 21 pistettä, mutta 20-20-tilanteessa peli tulee voittaa 2:lla pisteellä, mutta 29-29-tilanteessa voitto tulee pisteen erolla. Vastustaja saa myös pisteen, mikäli pallo menee verkkoon, yli kentän rajojen tai osuu vastapelaajaan. Syöttäessä ensimmäistä epäonnistunutta syöttöä ei lasketa, vaan vasta toisen epäonnistuneen syötön myötä vastustaja saa pisteen. Epäonnistunut syöttö tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että pallo lentää verkkoon tai yli syöttöalueen. Näillä säännöillä pitäisi ainakin päästä alkuun ja mikäli sulkapallokärpänen puree kunnolla, kannattaa osallistua sulkapallokursseille, joita järjestetään varsin usein eri urheiluhalleilla. Niissä harjoitellaan niin mailan otetta kuin lyöntitekniikkaa sekä tutustutaan pelistrategiaan syvemmin.
Mikäli kurssi ei ole juuri nyt sinun juttusi, tässä on muutamia peruslyöntejä, joilla voit saada etumatkaa peliin:
● Sulkapallon yleisin lyönti on clear-peruslyönti, jota käytetään etenkin puolustaessa. Sillä pyritään pakottamaan vastustaja takakentälle, jolloin itselle jää enemmän aikaa palata kentän keskelle asemiin. Clear-lyöntiin tarvitaan voimaa. Hyökkäys-clearia käytetään, kun vastustaja on ensin pakotettu etukentälle.
● Clear-peruslyönnin lisäksi erittäin tärkeä lyönti on smash-hyökkäyslyönti, joka suunnataan voimakkaasti ylhäältä alaspäin, jolloin vastustajan on vaikea torjua sitä sen nopeuden vuoksi. Muutenkin lyöntitekniikka olisi hyvä opetella ylhäältä alaspäin suuntaavaksi niin ettei anna pallon laskeutua liian alas ennen lyöntiä. Smash-lyönnin kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana, koska se menee helposti ohi.
● Drop on lyönti, joka usein lyödään kentän takalaidasta vastustajan etukenttään, tällä pyritään saamaan vastustaja liikkeelle, jotta pelaaja voi hyödyntää koko kenttää. Lyhyt verkkodrop on pirullinen tapa myös napsia yllätyspisteitä suoraan vastustajan verkon eteen.