More

  Lohja voisi olla Uudenmaan koripallokeskus

  LoU Basketin minitytöt neuvonpidossa Kisakalliossa viime syksynä pelatussa turnauksessa. Joukkueen päävalmentaja Antti Kallio (keskellä) opastaa.

  Lohjan Urheilijat ry:n alaisuudessa toimiva koripallon erikoisseura LoU Basket porskuttaa positiivisten uudistusten alla. Paukkuja on laitettu niin päivittäisen toiminnan laatuun ja harrastajien määrään kuin taustaorganisaation toimivuuteenkin. Myös seuran ulkoista ilmettä on viimeisen vuoden aikana rutkasti päivitetty.

  LoU Basketin päätavoite on edelleen lasten ja nuorten harrastustoiminnassa, mutta niin miesten kuin naistenkin edustusjoukkueet nähtäisiin mieluusti lähitulevaisuudessa entistä korkeammalla sarjatasolla.

  Koripallo on valtakunnallisestikin kasvava laji, ja Lohjalla on vahvaa koripallo-osaamista ja edellytykset kehittyä pk-seudun ulkopuolisen Uudenmaan koripallokeskukseksi, sanoo vuodenvaihteessa LoU Basketin jaoston puheenjohtajana aloittanut Jari Kokkila suoraan.

  Tukea Kokkilan ajatuksille antaa, paitsi LoU Basketin komea harrastajamäärä ja pitkä historia, fakta, että kaupungista löytyy myös koripallomaajoukkueiden harjoituskeskus, Kisakallion Urheiluopistolla sijaitseva Susi Training Center.

  LoU Basket kokoaa yhteen koripallosta kiinnostuneet pelaajat ja perheet. Pidämme hauskaa yhdessä ja mahdollistamme lapsille innostavan ja kehittävän harrastuksen. Se tarjoaa urheilun ja onnistumisen elämyksiä, opettaa ryhmässä toimimisen taitoja ja ehkäisee syrjäytymistä, Kokkila jatkaa. 

  Tavoitteena on luoda koripallosta elinikäinen harrastus.

  Tällä hetkellä Lohjalla harrastaa koripalloa noin 250 lasta, nuorta ja aikuista sekä iso joukko muita seuratoimijoita. Uudet harrastajat otetaan avoimin ovin vastaan. Koripallon aloittaminen on helppoa. Varusteiksi riittävät sisäliikuntavaatteet ja -kengät, ja laji on muutoinkin kustannuksiltaan kohtuuhintainen.

  Nuorimpien juniorien kausimaksu on 220 euroa, vanhimpien A- ja B-juniorien noin 600€, muiden siltä väliltä. Kausimaksu sisältää harjoitusvuorojen ja ohjauksen lisäksi seuran hupparin sekä koripalloliiton sarjamaksun. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa olevien perheiden on lisäksi mahdollista saada tukea lastensa liikuntaharrastukseen.

  LoU Basket järjestää myös iltapäiväkerhotyyppisiä koripallokouluja sekä syys- että kevätkaudella niin Lohjan kuin lähikuntienkin kouluilla. 150€ koko vuodelta maksava koriskoulu sisältää myös paidan, koripallon ja Sporttiturvavakuutuksen.

  Yksilöt huomioivaa valmennusta

  Jari Kokkilalla itsellään on takana yli 40 vuotta koripalloa. Hän toimi nuorena poikana valmentajana ja tuomarina Hyvinkäällä. Tyttären aloitettua koripalloharrastuksen Lohjalla, päättyi Kokkilan 28 vuoden tauko valmennuksessa. Monen muun seuratoimijan tarina on samankaltainen. Niinpä LoU Basketin valmentajistosta löytyykin, paitsi oikeita ammattivalmentajia, paljon hyvän lajitaustan omaavia apuvalmentajia.

  Panostamme siihen, että nuorimpia junioriryhmiä valmentavat ammattivalmentajat. Tärkeää on myös saada hyvin toimivat ja laajat valmennustiimit päävalmentajien alaisuuteen. Tiimien sisällä on monialaista osaamista, toteaa jo kymmenen vuotta täysipäiväisesti LoU Basketin valmennuspäällikkönä toiminut Aleksi Iltanen tyytyväisenä.

  LoU Basket otti viime kaudella poikapuolella käyttöön ns. pelaajapolun, jotta jokaiselle yksilölle olisi tarjolla juuri itselleen mahdollisimman sopiva ja monipuolinen harjoitteluympäristö. Nyt sama pelaajapolkumalli jalkautetaan myös tyttöjen korikseen.

  Lähtökohtana on tarjota kaikille tasonmukaista harrastusta, ja samalla antaa pelaajille mahdollisuus tavoitella omaa maksimiaan kilpaurheilullisesti, selventää itse kolmen eri joukkueen päävalmentajana toimiva Iltanen.

  Käytännössä pelaajapolku antaa pelaajalle mahdollisuuden siirtyä esimerkiksi yksittäisten harjoitusten tai pelien ajaksi itseään vanhempien ryhmään, mikäli taidot ja halu siihen riittävät. Vastaavasti kenenkään ei tarvitse harjoitella tai pelata itselleen liian vaativalla tasolla vaan henkilökohtaiset tavoitteet ja edellytykset pyritään mahdollisimman hyvin huomioimaan.

  Seuralla on lisäksi viikoittain pelaajapolkuakin tukeva koko seuran yhteisharjoitusmahdollisuus fysiikkatreeneineen. Treenaamisen lisäksi Iltanen näkee tuon Susi Training Centerissä pidettävän harjoituksen lisäävän mukavasti yhteisöllisyyttä.

  Menestystäkin on tullut. Viime kaudella sekä U14 että U15 pojat pelasivat ikäluokkiensa SM-sarjaa. U16 ja U19 tytöt ottelivat eteläisen alueen I-divisioonaa. Nuoremmissa junioreissa 2008- ja 2009 -syntyneet minitytöt pelasivat niin ikään alueen I-divisionaa ja voittivat mm. Salon And1-turnauksen kilpasarjan. Mikrotytöissäkin 2011-syntyneet hakivat hopeiset mitalit kovatasoisen Ricoh-turnauksen kilpasarjasta Vantaalta.

  Yksittäisistä pelaajista voinee kirkkaimpana viime kaudelta mainita kaksoislisenssillä U17 SM-sarjaakin Torpan Pojissa pelanneen Sanni Tikkasen, joka valittiin 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuerinkiin.

  LoU Basket pyörittää tällä hetkellä kaikkiaan viittä tyttö- ja kuutta poikajuniorijoukkuetta. Nuorimmat juniorit ovat noin viisivuotiaita, vanhimmat U19-ikäisiä. Sekä miesten, että naisten edustusjoukkueet pelaavat III-divisioonassa. Lisäksi sekä miehille että naisille on harrastejoukkueet.

  Uudistuksia logosta peliasuun

  LoU Basketin minityttöjen Emili Melnikova (86) ajaa korille ohi puolustajan. Vasemmalla seuraa joukkuekaveri Minttu-Maria Lilja (34).

  LoU Basket on vienyt viimeisen vuoden aikana läpi useita uudistuksia, joista näkyvimpänä on uudistettu logo sekä syksyllä käyttöön otettavat uudet yhtenäiset peliasut ja seuratuotteet. Myös seuran kotisivut on täysin uudistettu. Lisäksi kesällä valmistui viestintäsuunnitelma, jonka avulla pystytään systemaattisemmin kertomaan toiminnasta eri kanavissa niin sisäisesti, kuin ulkoisestikin. Voisikin sanoa, että vuodesta 1945 Lohjalla jatkunut koripallotoiminta näyttää juuri alkaneella pelikaudella, 75 ikävuodestaan huolimatta, kenties nuorekkaammalta kuin koskaan.

  Toiminnan kehittämiseen etsitään myös tukijoita, joiden sydän sykkii lasten harrastustoiminnalle ja koripallolle, vinkkaa Jari Kokkila.

  Uusi kausi polkaistiin virallisesti käyntiin eilen illalla, jolloin vietettiin samalla sekä koronaviruksen katkaiseman kauden 2019-2020 päättäjäisiä että kauden 2020-2021 avajaisia. Tilaisuudessa mm. palkittiin joukko vuosien varrella ansioituneita ja viime kaudella menestyneitä pelaajia ja seuratoimijoita.

  Luettelo LoU Basketin kaudella 2019-2020 palkituista on nähtävissä osoitteessa www.loubasket.fi. Samoilta sivuilta löytyy tuhti tietopaketti koripallon pelaamisen tai muun seuratoiminnan aloittamisesta kiinnostuneille. Lisätietoja antavat myös puheenjohtaja Jari Kokkila numerosta 040 542 0244 ja valmennuspäällikkö Aleksi Iltanen numerosta 045 112 5564. / MVP

  Kuvat: Marko Pitkäranta

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)