More

  Top 5 urheilukeskusta ja -areenaa Suomessa

  Suomalaiset ovat innokasta urheilukansaa. Seuratuimpiin urheilulajeihin lukeutuvat jääkiekko, jalkapallo, yleisurheilu ja talviurheilulajit. Suomessa onkin monta maailmanluokan urheilu- ja tapahtumakeskusta, joilla järjestetään niin kotimaisia kuin kansainvälisiä eri lajien kilpailuja ja turnauksia. Lisäksi suuret areenat toimivat myös konserttien ja muiden suurtapahtumien järjestyspaikkoina.

  Urheilutapahtumia seurataan sekä paikan päällä että televisiosta tai striimien kautta. Otteluiden ja kisojen seuraamisen lisäksi moni myös lyö vetoa urheilukohteista. Vedonlyönti onnistuu nykyään myös netissä ja tarjolla lukuisia eri lajeja ja kohteita.

  Suomen tunnetuimmat urheilukeskukset ja areenat tarjoavat mahdollisuuden monien eri lajien kisojen järjestämiseen ja seuraamiseen. Mitkä ovat Suomen top 5 urheilukeskusta ja areenaa?

  Nokia Arena

  Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva Nokia Arena on tapahtumakeskus, jonne mahtuu jopa 15 000 katsojaa. Nokia Arena valmistui joulukuussa 2021, ja sen sponsoriksi ryhtyi Nokia Oyj viisivuotisella sopimuksella, minkä takia tapahtumakeskusta kutsutaan Nokia Arenaksi. Tapahtumakeskus tunnetaan myös nimellä Tampereen Kannen areena. Nokia tekee yhteistyötä Elisan kanssa, joten keskukseen on tulossa uusia teknisiä innovaatioita ja palveluita.

  Areenan yhteydessä on myös hotelli, kasino ja monia ravintoloita. Nokia Arenan on suunnitellut kansainvälisesti tunnettu arkkitehti Daniel Libeskind.

  Nokia Arenalla pelataan muun muassa jääkiekon SM-liigan paikallisottelut, jossa kohtaavat Tappara ja Ilves. Nokia Arena toimii molempien joukkueiden kotiareenana SM-liiga otteluissa. Nokia Arenalla pelataan myös kansainvälisiä arvokisoja ja NHL-pelejä. Suomi isännöi jääkiekon MM-kisoja vuonna 2022, ja ottelut pelattiin Helsingin jäähallissa ja Nokia Arenalla. Finaali- ja pronssiottelu miteltiin Nokia Arenalla. Vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat järjestetään Riiassa Latviassa ja Tampereella 12.-28. toukokuuta. Myös tällä kertaa finaali- ja pronssiottelut käydään Nokia Arenalla.

  Jääkiekkopelien lisäksi Nokia Arenalla järjestetään myös muita urheilutapahtumia, mukaan lukien Suomen koripallomaajoukkueen pelejä, sekä kotimaisten ja ulkomaisten huippuartistien -ja bändien keikkoja. Nokia Arenalla ovat esiintyneet muun muassa Sting, Robbie Williams, Nightwish ja Volbeat.

  Helsinki-Halli

  Helsingin Pasilassa sijaitseva Helsinki-halli tunnettiin vuosina 2014–2022 nimellä Hartwall Arena. Se nimettiin juomavalmistaja Hartwallin mukaan, kun se toimi hallin nimisponsorina. Helsinki-halli on Hjallis Harkimon rakennuttama monitoimihalli, joka valmistui vuonna 1997. Alun perin hallin yleisökapasiteetti oli 13 665, mutta nykyään halliin mahtuu 13 349 katsojaa, sillä uusitut aitiot ovat hieman aiempaa pienempiä.

  KHL-ssä pelannut jääkiekkojoukkue Jokerit pelasi kotiottelunsa Helsinki-hallissa. Lisäksi halli toimi Suomen jääkiekkomaajoukkueen kotiareenana. Hallissa järjestettiin jääkiekon MM-kisat vuosina 1997, 2003, 2012 ja 2013. Hallissa on järjestetty myös monia tapahtumia, joista suurimpiin kuuluvat Euroviisut vuonna 2007 ja Koripallon EM-kisat vuonna 2017.

  Areenalla järjestetään yhä konsertteja, oopperoita, tanssiesityksiä ja festivaaleja. Vuosien varrella hallissa on esiintynyt monia kansainvälisesti tunnettuna artisteja ja bändejä, mukaan lukien AC/DC, Black Sabbath, Eagles, Ariana Grande, Metallica, Rihanna ja Lady Gaga.

  Helsingin Olympiastadion

  Helsingin Taka-Töölössä sijaitseva Helsingin Olympiastadion on tapahtuma-areena, jossa järjestetään yleisurheilukilpailuja, jalkapallo-otteluita ja konsertteja. Olympiastadion on yksi Suomen tunnetuimmista urheilupaikoista. Kenttäalueen ohella stadionilla on 11 sisäliikuntapaikkaa. Olympiastadionin katsojakapasiteetti on 36 200 istumapaikkaa ja konserttikapasitetti on 50 000 paikkaa.

  Helsingin olympiastadion valmistui vuonna 1938 vuoden 1940 kesäolympialaisia varten, jotka peruttiin toisen maailmansodan takia. Sittemmin Helsingin olympiastadionilla järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1952. Stadionilla järjestettiin myös yleisurheilun MM-kisat vuosina 1983 ja 2005 sekä yleisurheilun EM-kisat vuosina 1971, 1994 ja 2012. Lisäksi stadionilla on järjestetty useita Suomi-Ruotsi maaotteluita.

  Yleisurheilukisojen lisäksi olympiastadionin toinen merkittävä käyttökohde on jalkapallo-ottelut. Olympiastadion on Suomen jalkapallomaajoukkueen kotikenttä, ja stadionilla järjestettiin naisten jalkapallon EM-kisat vuonna 2009. Lisäksi stadionilla pelataan Mestaruussarjan, Veikkausliigan, Suomen Cupin ja eurocupin otteluita. Olympiastadionilla toteutettiin perusparannus- ja uudistushanke vuosina 2016-2020, ja uudistettu Olympiastadion vihittiin käyttöön elokuussa 2020.

  Lahden Urheilukeskus

  Suomessa sekä harrastetaan että seurataan ahkerasti talviurheilua. Lahden urheilukeskus onkin tunnettu etenkin monista kansainvälisistä talviurheilutapahtumista, joista tunnetuin lienee Salpausselän kisat. Salpausselän kisat ovat Lahdessa vuosittain järjestettävä hiihtolajien kansainvälinen kolmipäiväinen kilpailutapahtuma, jossa kilpaillaan maastohiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä. Urheilukeskuksessa sijaitsevat hyppyrimäet, stadion, Lahden Urheilu- ja messukeskus, kamppailuareena ja maauimala.

  Salpausselän kisat on järjestetty jo 100 vuotta – mikä on pisimpään yhtäjaksoisesti Suomessa järjestetty urheilutapahtuma. Vuosien varrella Salpausselän kisoissa on kilpailtu maailmanmestaruudesta seitsemän kertaa. Vuonna 2023 Salpausselän kisat toimivat niin Salpausselän kisojen 100-vuotisjuhlakisoina että maailmancup-kauden finaalitapahtumana. Lahdessa vietiin päätökseen niin mäkihypyn, maastohiihdon kuin yhdistetyn maailmacupit. Kisaviikonlopun aikana Lahdessa vieraili noin 50 000 kävijää.

  Helsingin jäähalli

  Helsingin jäähallilla on pitkät perinteet ja siellä on pelattu monia historiallisia otteluita. Vuonna 2022 Helsingin jäähallissa pelattiin Tampereen Nokia Arenan lisäksi jääkiekon MM-otteluita. Helsingin jäähalli suunniteltiin alun perin vuoden 1965 jääkiekon MM-kisoja varten, mutta hallin rakentaminen venyi odotettua pidemmäksi ja kisat pidettiin Tampereella. Helsingin jäähalli avattiin lokakuussa 1966 ja se on Suomeksi toiseksi vanhin jäähalli. Helsingin jäähalliin mahtuu 8 200 katsojaa.

  Helsingin jäähalli on toiminut alkuajoistaan lähtien jääkiekkojoukkue HIFK:n kotihallina. Jokerit pelasi kotiottelunsa myös Helsingin jäähallissa, kunnes Helsinki-halli valmistui. Jääkiekko-otteluiden lisäksi hallissa järjestetään myös muita urheilutapahtumia, konsertteja, messuja ja näyttelyitä. Jäähallissa ovat esiintyneet muun muassa Elton John, Bon Jovi, Frank Sinatra, Green Day, Rammstein ja Guns N’ Roses.

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)