More

  Selättää kaikki vastustajat

  Oskari Mäkinen on kamppaillut judomatolla nelivuotiaasta saakka. Sittemmin hän on niittänyt menestystä kansainvälisissä kilpailuissa ja napannut muun muassa hopeamitalin nuorten EM-kisoissa. ARGI+ ja Forever Ultra ovat kaksi itsestäänselvää treenikaveria Oskarille matkalla kohti tavoitetta – silmissä siintää yltäminen maailman kolmen parhaan joukkoon. 

  Taksi jättää meidät teollisuusalueella hylätyn oloisen parakkirakennuksen eteen. Ikkunat on peitetty lastulevyillä ja rikkaruohot pilkistävät asfaltin raoista rakennuksen pienellä etupihalla. Ainoa asia, mikä kielii siitä, että peitettyjen ikkunoiden takana ovat käynnissä kivenkovat treenit, on ovenpieleen kiinnitetty vaatimaton kyltti, jossa lukee Judo. Olemme täällä tapaamassa Oskari Mäkistä, joka lukeutuu maailman lupaavimpiin nuoriin judokoihin. Menestyksestä huolimatta Oskari on joukkuehenkinen.

  – En oikein pidä siitä, että vain minuun keskitytään voiton jälkeen. Koko joukkue on kuitenkin ollut mukana ja ansaitsee huomiota ja tunnustusta, 18-vuotias sanoo vaatimattomasti.

  Hän on kirjaimellisesti pyyhkinyt vastustajilla lattiaa kotimaan kisoissa ja kilpailee nyt enimmäkseen Suomen rajojen ulkopuolella kehittyäkseen ja oppiakseen enemmän.

  – Miesten sarjassa on tosi kovia suomalaisia kilpailijoita, mutta nuorten tasolla vastus ei ole niin kova.

  Judo pelasti

  Oskari oli vain neljä- ja puolivuotias, kun Kari-isä vei hänet dojolle eli harjoitussalille ensimmäistä kertaa.

  – Olin vilkas lapsi ja halusin aina painia ja ottaa mittaa kavereista. Judossa sain purkaa ylimääräistä energiaa positiivisella tavalla. Oli pakko rauhoittua.

  Ja juuri tälle dojo tarjosi oivallisen paikan. Oskari tunsi kuin olisi tullut kotiin.

  – Vihdoinkin sain painia ja otella, eikä kukaan käskenyt lopettaa. Halusin aina kokeilla, kuka oli paras, vahvin, nopein – dojolla pystyin tekemään tätä valvotuissa puitteissa.

  Kilpailuvietti on edelleen kova neljätoista vuotta myöhemmin. Vuosien saatossa judosta on kuitenkin löytynyt uusia puolia.

  – Minua kiehtoo se, että harjoittelu on niin vaativaa. Sitä voi yrittää tulla parhaaksi, mutta aina on joku toinen, joka pyrkii samaan asemaan. Tämä on jatkuvaa kamppailua. Ja koko ajan oppii jotain uutta. Judo on opettanut minua kunnioittamaan muita ihmisiä, Oskari sanoo.

  Judo on monella tapaa muokannut Oskaria ihmisenä.

  – Uskon, että judo on eräällä tavalla pelastanut minut. Jos en olisi alkanut harjoitella niin kovaa, olisin luultavasti ajautunut väärään seuraan tekemään tyhmyyksiä.

  Oppii japanilaisilta

  Juuri nyt Oskari keskittyy täysillä judouraansa, jota hänen on tarkoitus jatkaa vielä monta vuotta.

  – Tavoitteena on nousta maailman kärkikastiin. Silloin on mahdollista saada sponsoreita ja elättää itsensä urheilulla.

  Oskarilla on joitain pieniä sponsoreita jo nyt, mutta suurimman osan perhe saa kustantaa omasta pussistaan. Harrastus käy vieläpä kalliiksi, koska Oskari käy paljon kisamatkoilla. Viime vuonna hän kävi Japanissa peräti kaksi kertaa. Siellä ovat hänen esikuvansa. Koska japanilaiset ovat maailman parhaita judossa, Oskari yrittää omaksua heidän tekniikoitaan ja oppia heiltä. Yksi tapa on harjoitusleireillä käyminen.

  – Se oli kiinnostavaa. Ensimmäinen viikko kului Tokyo Campissa, jonne maailman parhaat judokat kokoontuivat harjoittelemaan yhdessä. Sen jälkeen siirryttiin International Budo Universityyn, jossa minun ikäiseni ja sitä vanhemmat pojat ja tytöt kilpailevat. Se ei ollut yhtä rankkaa kuin Tokyo Campissa.

  Oskari asui vaihto-oppilaille tarkoitetussa asuntolassa harjoituskeskuksen vieressä. Hän sai harjoitella japanilaisten kanssa joka päivä.

  – Siellä mentaliteetti on ihan erilainen, ei yhtään niin reviiritietoinen kuin lännessä. Sillä ei ole väliä, kumpi voittaa harjoitusottelun, vaan tärkeintä on vastustajalta oppiminen.

  Vastus kovenee tulevaisuudessa

  Judon lisäksi Oskari treenaa jiu-jitsua ja käy kuntosalilla. Lisäksi hän nyrkkeilee paljon.

  – Nyrkkeilytekniikoita voi soveltaa myös judoon. Jos esimerkiksi aion tarttua vastustajan pukuun heittoa varten, se onnistuu nopeammin lyömätekniikalla. Lyön vastustajaa kohti, mutta lyönti vaihtuu otteeksi viime hetkellä. Vastustaja ei ehdi tajuta, mitä tapahtui, ennen kuin olen jo tarttunut häneen.

  Ruokavaliota Oskari ei pohdi paljonkaan.

  – Ennen kilpailuja syön hieman paremmin ja enemmän kasviksia, mutta muuten en ole tiukka syömisen suhteen. Olen ehkä vähän liian kevyt omaan painoluokkaani. Seuraavaa kautta varten minun pitää saada muutama kilo painoa lisää.

  Oskarin suurimpia vahvuuksia matolla ovat nopeus ja liikkuvuus.

  – Pystyn tekemään nopeita pysähdyksiä ja käännöksiä. Ja minua on vaikea saada heitettyä, koska olen niin liikkuvainen.

  Menee vielä kolme vuotta, ennen kuin Oskari täyttää 21 vuotta ja pääsee ottelemaan miehiä vastaan. Hän on kuitenkin jo alkanut valmistautua vanhempien ja isompien vastustajien kohtaamiseen.

  – Miesten sarjassa ikäeroa vastustajaan voi olla jopa 10 vuotta. Vastustajalla on todennäköisesti enemmän kokemusta ja voimaa, joten valmistautumisella on suuri merkitys.

  ARGI+ aloittaa päivän

  Oskarilla on hyvin Foreverin tuotteita saatavilla, koska hänen äitipuolensa Annika on ollut FBO 16 vuotta. Oskari alkoi kokeilla Annikan tilaamien laatikoiden sisältöjä jo neljä vuotta sitten. Enää Oskari ei pärjää ilman vitamiineja ja ravintolisiä, joista suurin suosikki on ARGI+.

  – Huomaan ison eron, jos en ole käyttänyt sitä pariin päivään. Silloin minun pitää juoda kuppitolkulla kahvia, jotta energiataso säilyy.

  Aamulla Oskari ottaa aina ARGI+-ravintolisää ja treenien jälkeen hän juo usein Ultra-shaken autossa matkalla kotiin.

  Se on nopea välipala eikä minun tarvitse odottaa puolta tuntia, ennen kuin voin syödä kotona. Se on täydellinen.

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)