test
More

  Peugeot-yleisurheilutiimi kasvoi kahdella nuorella huippulahjakkuudella

  Huippulahjakkuudet Kähärä ja Helander yleisurheilun Peugeot-tiimiin

  Yleisurheilun monilahjakkuus Jessica Kähärä ja kestävyysjuoksija Eemil Helander on valittu yleisurheilun Peugeot-tiimiin. Tiimi kasvoi kuluvalle vuodelle kahdeksaan urheilijaan.

  ”Hyviä hakijoita oli runsaasti, eikä valinta ollut helppo”, sanoo Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkö Hannu Hämäläinen.

  Kähärä, 17, on mikkeliläinen kolmiloikan, korkeus- ja pituushypyn ja aitajuoksun huippulahjakkuus, joka ei vielä ole valinnut päälajiaan vaan kilpailee ja menestyy useissa lajeissa.
  Viime kesänä Kähärä oli alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa mitaleilla korkeushypyssä ja kolmiloikassa ja ponnisti pronssille syksyllä Buenos Airesissa Nuorten kesäolympialaisissa.

  Petäjävedellä asuva Helander, 17, on huipputason kestävyysjuoksulahjakkuus, joka oli viime kesänä Nuorten kesäolympialaisten estejuoksussa neljäs, ja kuudes kokonaiskilpailussa, jossa huomioitiin estejuoksun ja maastojuoksun yhteistulos.


  ”Hienoa päästää tiimiin ja saada sparrausta”

  Peugeot-yleisurheilutiimi tarjoaa urheilijoille ja heidän valmentajilleen taloudellista tukea harjoitteluun sekä vuosittaisen koulutuspäivän, jonka aikana on tarjolla tärkeää tietoa ja luodaan yhteishenkeä. Tiimin kummiurheilijana ja mentorina toimii keihäänheittäjä Antti Ruuskanen.

  ”Taloudellinen tuki mahdollistaa esimerkiksi kevään harjoitusleirin etelässä. Se on hienoa, ettei aina tarvitse olla vanhempien tuen varassa”, Kähärä sanoo. ”Yhtä lailla hienoa on päästä tiimiin ja saada sparrausta muilta kovan tason urheilijoilta.”

  Liki samoin sanoin omaa valintaansa kommentoi Helander: ”Rahallinen tuki on tietysti tärkeä, mutta yhtä arvokasta on tiimiin kuuluminen. Uskon, että sitä kautta saa tsemppiä ja kannustusta, ja pääsee nauttimaan hyvästä yhteishengestä. Tosi hieno juttu!”, Helander hehkuttaa.

  Kähärän ja Helanderin ohella tiimiin kuuluvat pikajuoksija Sara Francis, seiväshyppääjä Urho Kujanpää, kuulantyöntäjä Arttu Korkeasalo, kiekonheittäjä Helena Leveelahti ja keihäänheittäjät Topias Laine ja Julia Valtanen.


  Vuolle: Hyvähenkisen ryhmän tuki on voimavara

  Suomen Urheiluliiton (SUL) ja Peugeotin maahantuoja Auto-Bon Oy:n Peugeot-yleisurheilutiimi tukee nuoria 17–21 -vuotiaita huippulahjakkuuksia.

  ”Haluamme silottaa nuorten tietä aikuisten kansainväliselle tasolle. Nuorille taloudellisen tuen hankinta on haastavampaa, kuin jo huipulla oleville urheilijoille. Myös hyvähenkisen ryhmän tuki on nuorille voimavara”, sanoo Auto-Bon Oy:n toimitusjohtaja Markus Vuolle.

  SUL:n toimitusjohtajan Harri Aallon mukaan Peugeot-tiimi on sitä, mitä nuoret lahjakkuudet tarvitsevat.

  ”Tiimin urheilijat ovat lahjakkaita nuoria, joilla henkilökohtainen valmennus on osaavissa käsissä. Kun harjoittelu ja siviilielämä ovat tasapainossa, Peugeoti-yleisurheilutiimin tuki tuo juuri sen lisän, mitä uralla eteenpäinmeno edellyttää”, Aalto sanoo.

  Taustaa 8.2.2019

  Jessica Kähärä: Kaikki tehdään urheilun ehdoilla

  Urheilu on Jessica Kähärän elämässä ykkössijalla. Siksi edessä saattaa olla muutto parempien harjoitusolojen perässä Mikkelistä Jyväskylään. ”Sellaista olen harkinnut. Mikkelissä ei ole omatasoista harjoitusseuraa. Myös puitteet harjoittelulle ovat Jyväskylässä paremmat,” Kähärä sanoo.

  Kähärä, 17, on viime kesän alle 18-vuotiaiden EM-kisojen korkeushypyn ja kolmiloikan mitalisti ja Nuorten kesäolympialaisten korkeushypyn pronssimitalisti. Hän opiskelee toista vuotta Mikkelin lukiossa. Ylioppilaaksi hän aikoo neljässä vuodessa, että aika riittää harjoitteluun. 
  Kiirettä hän ei aio pitää lajivalinnallakaan. Kolmiloikka, korkeus- ja pituushyppy ja aitajuoksu pysyvät kilpailuohjelmassa ainakin tämän vuoden.

  ”En ole lähtenyt viemään mitään yksittäistä lajia eteenpäin. Kaikkea on tehty monipuolisesti. Kisaan monipuolisesti kaikkia lajeja myös ensi kesänä. Niin on tehty tähän asti, eikä se ole ainakaan haitannut. Sanoisin, että päinvastoin. Näin olen saanut kehitettyä kaikkia osa-alueita ja vietyä omia ennätyksiä eteenpäin, Kähärä sanoo.

  ”Jokainen urheilijaa tsemppaa toisiaan”

  Sama tahti on jatkunut jo kuluvan talven hallikisoissa. Omia ennätyksiä on tullut 60 metrillä ja 60 metrin aidoissa sekä pituushypyssä. Jyväskylässä hiljattain ponnistettu 632 nosti Kähärän sunnuntaina Oslossa pohjoismaisessa hallimaaottelussa kilpailevaan maajoukkueeseen. Maaottelukutsun hän otti vastaan innolla.

  ”Junioreiden EM-kisoissa, Euroopan olympiafestivaaleilla ja Ruotsi-otteluissa on kaikissa ollut se hieno puoli, että siellä jokainen urheilija tsemppaa toisiaan parempaan tulokseen, Kähärä sanoo.”

  Kähärän pääkilpailu ensi kesänä on heinäkuinen 19-vuotiaiden EM-kilpailu Ruotsin Boråsissa. Tulosrajat ovat paukkuneet jo hallikaudella, ja lisää on luvassa.
  ”EM-kisojen tulosraja on mennyt jo korkeudessa ja pituushypyssä, ja menee varmaan myös kolmiloikassa”, Kähärä kaavailee.

  Hallikauden Kähärä huipentaa maaliskuisissa Kuopion ja Joensuun SM-halleissa. Kuopiossa jaetaan aikuisten ja Joensuussa nuorten SM-mitalit.

  ”Meillä on koulussa vanhojentanssit perjantaina ennen Kuopion SM-halleja, joten kilpailen siellä vain sunnuntaina. Juoksen pika-aidat ja hyppään korkeutta. Joensuun kisoja en ole tarkkaan miettinyt, mutta eiköhän siellä ole ohjelmassa kolme hyppylajia”, Kähärä sanoo.

  Taustaa 8.2.2019

  Eemil Helander: Ratkaisu juoksun ja hiihdon välillä lähestyy

  Kestävyysjuoksija Eemil Helander liittyy yleisurheilun nuorten lahjakkuuksien Peugeot -tiimiin innolla.

  ”Tosi hieno juttu. Rahallinen tuki on tietysti tärkeä, mutta yhtä lailla tärkeää on tiimiin kuuluminen. Uskon, että sitä kautta saa tsemppiä ja kannustusta, ja pääsee nauttimaan hyvästä yhteishengestä”, Helander sanoo.

  Helander, 17, on jakanut urheilu-uransa tähänastiset vuodet kestävyysjuoksun ja maastohiihdon välillä. Syksyn Nuorten olympialaisissa hän oli 2000 metrin esteissä neljäs ja loppusijoituksissa kuudes. Ne ratkottiin ratajuoksun ja 4 kilometrin maastojuoksun yhteistuloksilla.

  Aiemmin kesällä Helander juoksi Unkarin Györissä alle 18-vuotiaiden EM-kisojen 2000 metrin esteissä kahdeksanneksi. Ikäluokkansa Suomen mestaruuksia hän on niittänyt rata-, katu- ja maantiekisoissa, ja hyvin on kulkenut hiihtokisoissakin.

  Piakkoin edessä häämöttää kuitenkin hetki, jolloin täytyy tehdä ratkaisu, kumpi on jatkossa päälaji. 

  ”Päätöksen aika voi olla jo tänä vuonna tai ensi vuonna. Aikuisten huipputasolla molemmissa lajeissa kilpaileminen ei ole mahdollista”, Helander arvioi.

  Ratkaisuun kannustaa muiden muassa se, että maastohiihdossa yläkropan voimavaateet ovat kasvaneet koko ajan. ”Kestävyysjuoksussa ei sellaisia yläkropan voimia tarvita. Ne voivat olla jopa haitaksi, siksi lajivalintaa ei voi miettiä aikuisikään asti. Ennen nämä lajit sopivat paremmin yhteen”, Helander miettii.

  Kesän tärkeimmät kisat Boråsissa ja Lappeenrannassa

  Tulevan kesän kisoissa Helanderilla on kaksi kiinnekohtaa. ”Kesän päätähtäin on 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa Ruotsin Boråsissa ja siellä estejuoksussa. Myös Lappeenrannan Kalevan kisat ovat minulle tärkeä kisa” , Helander sanoo.

  Kilpailu kestävyysjuoksun kansainvälisellä tasolla kiristyy koko ajan, mutta Helander uskoo mahdollisuuksiinsa menestyä juoksijana.

  ”Kun on nuorena pääsyt maistelemaan kansainvälistä vauhtia, uskon totta kai, että pystyn pärjäämään, jos kehitys jatkuu samanlaisena. Olen miettinyt, että esteissä voisi olla hieman paremmat edellytykset pärjätä, kun tekniikka ja taktiikka ovat siinä niin vahvasti mukana, Helander sanoo.

  ”Keväällä saa olla tarkkana”

  Helanderin ura etenee jyväskyläläisen Ari Nummelan valmennuksessa. Petäjävedellä asuva juoksija-hiihtäjä  käy kahdesti viikossa Jyväskylässä harjoittelemassa Nummelan ryhmän kanssa. Muuten hän harjoittelee yksin Nummelan ohjelmilla.

  ”Meillä on ryhmän yhteiset treenit tiistaisin ja torstaisin. Ne ovat minulle aina viikon kohokohta. Näin talvelle käyn ryhmätreeneissä juoksemassa. Rauhallisemmat lenkit teen talvella hiihtämällä ja lisäksi viikonloppuisin on aina 1-2 kilpailua”, Helander kertoo.

  Kokonaan juoksuharjoittelun pariin Helander vaihtaa maaliskuun lopun nuorten SM-hiihtojen jälkeen. ”Keväällä saa olla tarkkana, että malttaa nostaa juoksumääriä portaittain, ja välttää vammat, kun talvella juoksua ei ole niin paljon. Se on yksi asia, johon tänä vuonna pitää kiinnittää erityistä huomiota”, Helander sanoo.

  Peugeot: Auto-Bon Oy maahantuo, markkinoi ja myy jälleenmyyjäverkostonsa välityksellä Citroën, DS ja Peugeot -merkkisiä henkilö- ja tavara-autoja, niiden varaosia, tarvikkeita ja niihin kytkeytyviä palveluita kuluttajille. Auto-Bon Oy kuuluu Bassadone Automotive Groupiin ja sillä on koko Baltian kattava jälleenmyyjäverkosto. Lisätietoa Peugeot-mallistosta: www.peugeot.fi  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)