test
More

  Esa Tikkanen muistelee NHL-tulokasvuosiaan: ”Tässä on se hullu suomalainen, joka haluaa ostaa presidentiltä auton.”

  Esa Tikkasen NHL-ura alkoi keväällä 1985 suoraan Stanley Cup-finaaleista, jotka päättyivät Edmonton Oilersin mestaruusjuhliin. Mestaruuksien lisäksi ”Tikin” ensimmäisiin NHL-vuosiin mahtui muun muassa autokauppojen hieromista Yhdysvaltain presidentin kanssa. Ensimmäistä NHL-maaliaan Tiki ei kuitenkaan muista nähneensä, mies muistelee Unibetin Tikitalks-podcastissa.

  Esa Tikkasen NHL-uran lähtölaukaus oli vuoden 1983 Montrealissa järjestetty varaustilaisuus, jossa Edmonton Oilers varasi Tikkasen neljännellä kierroksella. 

  – Itse sain tiedon varauksesta Matti Väisäseltä. ”Väisä” ilmoitti minulle, että Oilers oli varannut minut neljännellä kierroksella, mutta asiasta ei vielä saanut kertoa kellekään. Viiden minuutin päästä olinkin jo baarissa huutamassa, että ”jes, mut on varattu!”, Esa Tikkanen muistelee Unibetin uuden Tikitalks-podcastin toisessa jaksossa.

  Matka Pohjois-Amerikkaan alkoi Prahan MM-kilpailuista -85

  Tikkasen Pohjois-Amerikan taipaleen voidaan katsoa alkaneen vuoden 1985 jääkiekon MM-kisojen jälkimainingeista. Turnauksesta kotiin tultuaan Tikkanen sai keskellä yötä kotiinsa soiton, joka muutti nuoren miehen loppuelämän. 

  – Isäni käski yöllä tulla puhelimeen, koska puhelimen toisessa päässä joku puhui englantia. Soittaja oli Edmonton Oilersin GM Glen Sather. Hän sanoi, että minulle oli varattu lentolippu seuraavalle päivälle Chicagoon katsomaan Oilersin pudotuspelejä. 

  Voitettuaan Chicago Blackhawksin konferenssifinaaleissa Oilers siirtyi suoraan Philadelphiaan odottamaan finaalien alkamista. Välipäivien aikana Tiki harjoitteli kokoonpanon ulkopuolelle jääneiden pelaajien kanssa. Edmontonin hävittyä finaalien ensimmäisen ottelun tilanne kuitenkin muuttui. 

  – Häviöottelun iltana Sather tuli sanomaan, että mene aikaisin nukkumaan, koska menet aamujäille pelaavan kokoonpanon kanssa. Aamujäillä Glen ilmoitti, että Tikkanen tulee pelaamaan illalla. Samalla hän totesi Wayne Gretzkylle ja Jari Kurrille, että tässä on teidän uusi laiturinne. 

  – Philadelphiassa kaikki ihmettelivät, että kuka on tämä numero 14 aloituskentällisessä Gretzkyn ja Kurrin rinnalla. Ensimmäisessä vaihdossa ajoin Flyersin pelaajan yli kulmassa siten, että kaverilta lensi hanskat kädestä ja kypärä päästä. Tämän jälkeen Dave Semenko kysyi minulta vaihtopenkillä, että ”pitääkö minun pitää huolta myös sinusta?” Vastasin hänelle, että pystyn kyllä pitämään huolta itsestäni, Tikkanen nauraa.

  Kausi 85–86 päättyy karvaaseen pudotuspelitappioon Battle of Albertassa 

  Kausi 85–86 oli Tikkaselle ensimmäinen kokonainen kausi NHL:ssä. Varsinaiseen tulokaskauteen oli Tikkasen mukaan helppo lähteä, koska hän tiesi mitä odottaa. 

  – Mä olin valmiimpi, mutta oli kovan työn takana, että pystyin jatkamaan pelaamista Väinön ja Jarin kanssa. Iso tekijä siinä oli, että mä halusin sen paikan.

  Kauteen mahtui myös Tikkasen uran ensimmäinen NHL-maali.

  – Ensimmäisestä NHL-maalista muistan sen, että yhdessä kotipelissä pistin punaviivalta kiekon päätyyn, minkä jälkeen luistelin vaihtoon. Yhtäkkiä jengi repesi ja alkoi huutamaan. Kiekko meni maalivahdin längeistä sisään ja mä tuulettelin silloin vaihtopenkiltä, Tiki naurahtaa Jani Alkion isännöimässä podcastissa. 

  Tikkasen virallinen tulokaskausi päättyi lopulta karvaaseen toisen kierroksen pudotuspelitappioon Calgarylle seitsemännessä pelissä. 

  – Sinä vuonna Calgary pelasi mahtavaa jääkiekkoa! Seitsemäs peli pelattiin Edmontonissa, ja ottelu ratkesi lopulta siihen, että meidän puolustaja Steve Smith sai kiekon oman maalin takana ja yritti avata. Syöttö osui kuitenkin Grant Fuhrin jalkaan, josta kiekko kimposi omaan maaliin.

  Yleisesti ottaen juuri Battle of Albertan ottelut Calgarya vastaan olivat niitä, joita Tikkanen muistelee erityisellä lämmöllä.

  – Aikoinaan HIFK:n ja Jokerien välisistä otteluista puhuttiin viikkoja ennen, ja hallit olivat loppuunmyytyjä. Sama juttu oli Calgaryn ja Edmontonin otteluissa. Mediat kävivät läpi kokoonpanoja ja sitä, ketkä tappelevat keskenään. Kukaan ei halunnut jäädä pois niistä otteluista pois, kaikki halusivat tulla katsomaan.

  Uran toinen ja kolmas Stanley Cup

  Tikkasen mukaan kausina 86–87 ja 87–88 Oilersin joukkueet olivat poikkeuksellisen tasokkaita. 

  – Vuoden 86–87 Oilers oli kova! Kaikki tulivat harjoitusleirille valmiina. Kesän aikana saatiin purkaa se pettymys, joka johtui Calgarylle putoamisesta, ja kausi lähti hyvin käyntiin ensimmäisestä päivästä alkaen.

  – Meillä oli joukkueessa muun muassa Gretzky, Kurri, Mark Messier, ja itse pelasin silloin yli piste per peli tahtiin. Olihan se joukkue! Tikkanen muistelee.

  Lopulta kausi päättyi Edmontonin mestaruusjuhliin viimeisen finaaliottelun päätyttyä 3–1.

  Kaudella 87–88 Oilers jatkoi siitä, mihin edellisellä kaudella oli jäänyt. Kevään pudotuspelien pistepörssin neljän kärki muodostui nelikosta Gretzky, Messier, Kurri ja Tikkanen. 

  – Ei pelattu hevoslaput silmillä silloin! Se oli sellainen kausi, että kaikki toimi. Se oli yksi parhaista kausista. Finaalisarja suoraan 4–0 Bostonia vastaan ja uran ensimmäinen hattutemppu pudotuspeleissä. 

  Oman varjonsa kauden ylle langetti kuitenkin huhut Gretzkyn mahdollisesta siirrosta.

  – Huhut alkoivat siten, että Väinö olisi menossa Detroitiin. Kukaan ei uskonut, että paikka olisi lopulta Los Angeles. Kun tieto myynnistä lopulta tuli, niin alkoi hurja huhumylly, että kuka on seuraavana. Olihan se iso shokki. Koko kaupungille ja koko jääkiekolle.

  Yritti ostaa auton presidentiltä, rookie-kasteessa lähtivät hiukset 

  Tikkasen NHL-uran alkuvuosilta jäi paljon unohtumattomia tarinoita myös kaukalon ulkopuolelta. Keväällä -85 kesken finaalisarjan joukkueeseen liittyminen ei Tikin kohdalla vaikuttanut NHL:n pyhiin perinteisiin. Rookie-kaste järjestettiin Tikkaselle jo samana keväänä.

  – Sattui niin, että Edmonton Oilersin omistaja Peter Pocklingtonin tytär oli kerran samalla lennolla meidän kanssa ja minä istuin hänen vieressään. Minä höpöttelin hänelle hieman liikaa, eikä isä oikein tykännyt tästä. Seuraavana päivänä Peter toi hallille hiustenleikkuukoneen, ja minusta tuli Mr T, Tikkanen nauraa.

  Seuraavan kauden jouluna koko Oilersin joukkue oli Pocklingtonin luona golfaamassa Palm Springsissä. Myös Yhdysvaltain entinen presidentti Gerald Ford sattui samaan paikkaan, ja Pocklington tunsi hänet. Pocklington esitteli koko joukkueen presidentille.

  – Itse esittäydyin Fordille ja kysyin, että millainen Ford Mustang hänellä on. Kaikki repesivät nauruun ja Pocklington sanoi Jarille, että vie Esa pois täältä. Myöhemmin illalla menimme presidentin luo syömään, jossa Pocklington esitteli minut presidentin vaimolle sanomalla, että ”tässä on se hullu suomalainen, joka haluaa ostaa presidentiltä auton.”

  – Kun pääsin viimein taloon sisään, niin näin seinällä kultaisen kotkan, jonka vieressä luki ”38. Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford.” Itse olin luullut häntä Ford-autoliikkeen omistajaksi, Tikkanen nauraa.

  Tikitalks on Esa Tikkasen ja Jani Alkion uusi podcast-sarja, jossa kaksikko käy läpi Tikkasen pitkän ja vaihderikkaan jääkiekkouran aina Jokerien maskotista Mestis-valmentajaksi – unohtamatta matkan varrelle sattuneita viittä Stanley Cupia ja muita kommelluksia. 

  Lähteenä olevan toisen jakson pääset kuuntelemaan tästä: https://soundcloud.com/unibetfinland/tikitalks-jakso-2

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)