test
More

  Esa Tikkasen miesvartiointi ajoi Wayne Gretzkyn hulluksi

  Edmonton Oilersin ja Los Angeles Kingsin playoff-kohtaaminen keväällä 1990 oli kuuma sarja. Monien yllätykseksi pahiten päreensä poltti herrasmiespelaajana tunnettu Wayne Gretzky.

  Kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija Wayne Gretzky tuli Esa Tikkaselle tutuksi paitsi joukkue- ja ketjukaverina, mutta myös ikimuistoisena vastustana. 

  Gretzkyn ja Tikkasen tiet erkanivat kolmen kokonaisen yhdessä pelatun kauden sekä kolmen voitetun Stanley Cupin jälkeen elokuussa 1988, kun Gretzky kaupattiin Edmontonista Los Angelesiin. Koko jääkiekkomaailmaa shokeerannut ”The Trade” oli järkytys myös Tikkaselle.

  – Maailman suosituin jääkiekkoilija myydään Edmontonista palmujen alla pelaavaan joukkueeseen. Eihän kukaan voinut uskoa sitä, Tikkanen muistelee siirtouutista Unibetin Tikitalks-podcastissa.

  – Se avasi silmät, että tässä bisneksessä voi tapahtua ihan mitä vain.

  Gretzkyn kaupan jälkeen Edmonton Oilersin dynastian uskottiin olevan hetkessä ohi, Tikkanen muistelee. 

  – Lehdistö haukkui meidät ihan pystyyn. Sanottiin että Oilers on kuollut. Että emme voittaisi enää ikinä Stanley Cupia. Ja kyllähän sitä harjoitusleirille mennessä itsekin ihmetteli, että pärjätäänkö me ilman Waynea.

  Vaikka Gretzky oli pois seurasta, puhuttiin miehestä Edmontonissa silti koko seuraava kausi.

  – Minunkin haastatteluissa ensimmäinen kysymys koski aina Gretzkyä. Kyllähän se alkoi jo vähän kyllästyttää, Tikkanen kertoo. 

  Ja tietenkin Edmonton Oilersin kausi 1988–89 päättyi Los Angeles Kingsin ja Gretzkyn kohtaamiseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

  – Silloin rupesin vartioimaan välillä Gretzkyä. Mutta se sarja oli enemmän ysiysin show’ta kun mun show’ta. Los Angeles meni 4–3 otteluvoitoin jatkoon ja aina Stanley Cup -finaaleihin asti, mikä oli Gretzkyn kaupan lisäksi lopulta varmasti hyvä juttu jääkiekon leviämiselle. Mutta itse olin lähinnä helpottunut, kun tuo kausi ja Gretzky-kyselyt olivat vihdoin ohi.

  ”Älä viiti Tiki hei Väinöä kiusata”

  Oilers ja Tikkanen saivat revanssin Kingsistä ja Gretzkystä vuotta myöhemmin, kun joukkueet kohtasivat jälleen pudotuspelisarjassa. Tuolloin Tikkasen ohjeistus oli selvä alusta alkaen.

  – Mun tehtävänä oli pitää nollilla ja tehdä itse maaleja. Sinä vuonna kaikki toimi (sarjassa Tikkasen tehot 4+0 ja Gretzkyn tehot 1+0). Voin sanoa suoraan, että ysiysi jäi silloin mun luistimen alle.

  Tikkanen pelasi sarjassa käytännössä kaikki Gretzkyn vaihdot. Lopulta Gretzky menetti hermot hänen päällystakkiinsa.

  – Gretzky yritti hämätä menemällä muka vaihtoon ja hyppäämällä yllättäen takaisin peliin, kun minä menin vaihtoon. Hämäys ei kuitenkaan onnistunut, ja pian olin taas Gretzkyn vieressä. Silloin Gretzkyllä pimeni, ja hän löi minua päähän mailalla.

  – No tuomari näki lyönnin ja antoi Gretzkylle kaksi minuuttia. No ylivoimaa meni vähän vajaa minuutti kunnes Tikkasella oli kädet pystyssä maalin merkiksi. Kun Gretzky tuli jäähyltä, sanoin sille että: ”Nice job Wayne!”

  – Seuraavassa vaihdossa (Kingsin kovanaama ja Tikkasen vanha joukkuekaveri Edmontonista) Marty McSorley tuli sanomaan, että: ”Älä viiti Tiki hei Väinöä kiusata”, Tikkanen nauraa.

  Gretzkyn kiusaaminen kuitenkin jatkui aina siihen asti, kunnes Edmonton marssi puhtain otteluvoitoin 4–0 seuraavalle kierrokselle ja lopulta aina Stanley Cup mestariksi. Se oli Gretzky-kaupan jälkeen kuolleeksi tuomitulta joukkueelta varsin hyvin.

  Tuon sarjan jälkeen Tikkanen oli kuitenkin Gretzkylle kuin kuollut. 

  – En tiedä mitä mä sille tein. Yritin kyllä itse olla (kaukalon ulkopuolella) Gretzkylle kaveri, mutta se ei moikannut mua enää varmaan viiteen vuoteen tuon sarjan jälkeen.

  Sittemmin Tikkasen ja Gretzkyn välit kuitenkin korjautuivat ja kaveruus palasi. Gretzky kuitenkin muisti hyvin Tikkaselta saamansa erityiskohtelun, kun hän kertoi myöhemmin kirjassaan unelma maalinsa olevan Stanley Cup finaalien seitsemännen ottelun jatkoajalla, Tikkasen perseen kautta tehty osuma. 

  – Minä otin ne sanat suurimpana mahdollisena kunniana, Tikkanen hymyilee.

  Tikitalks on Esa Tikkasen ja Jani Alkion podcast-sarja, jossa kaksikko käy läpi Tikkasen pitkän ja vaihderikkaan jääkiekkouran aina Jokerien maskotista Mestis-valmentajaksi – unohtamatta matkan varrelle sattuneita viittä Stanley Cupia ja muita kommelluksia.

  Lähteenä olevan ennsimmäisen jakson pääset kuuntelemaan tästä: https://soundcloud.com/unibetfinland/tikitalks-3-edmonton-oilers-2

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)