asd
More

  Esa Tikkanen muistelee liigavuosien mentoriansa Matti Hagmania: ”Sellaista ylivoimapelaajaa en nähnyt edes NHL:ssä”

  Esa Tikkasen SM-liiga ura alkoi suoraan finaaleista, alkuperäisen Tupu–Hupu–Lupu-ketjun laiturina. SM-kultaa ”Tiki” tajusi kuitenkin voittaneensa vasta vieraillessaan Frank Mobergin toimistolla, Esa Tikkanen muistelee Unibetin podcastissa.

  Saku Koivun, Jere Lehtisen ja Ville Peltosen MM-kultaa 1995 voittanut hyökkäyskolmikko muistetaan Tupu–Hupu–Lupu-ketjuna. Mutta ”se aito ja alkuperäinen” Tupu–Hupu–Lupu-ketju nähtiin jäällä kuitenkin jo vuosikymmentä aikaisemmin, kun juniori-ikäinen kolmikko Esa TikkanenPaul HögbackaMarko Rönkkö viiletti HIFK:n paidassa suomenmestaruuskeväällä 1983. 

  ”Kuin Tupu, Hupu ja Lupu”, otsikoi Hannu Kauhala Iltalehdessä HIFK-valmentaja Jorma Rikalan suoraan SM-liigan finaaliin nostamaa A-junioriketjua. Samaisesta finaaliottelusta alkoi myös Esa Tikkasen SM-liiga ura. 

  – Enempi se taisi olla (HIFK-pomo) Frank Mobergin idea nostaa meidät finaaliin. Moberg halusi meidät joukkueeseen jo aikaisemmin, ja väänti Rikalan kanssa asiasta kättä. Sitten kun finaalisarja oli jo 0–2 Jokereille, suostui Rikala kokeilemaan meitä, Esa Tikkanen muistelee Unibetin uuden Tikitalks-podcastin avausjaksossa.

  Jälkikäteen voi sanoa, että olipa lopullinen päätös sitten Mobergin tai Rikalan, se oli oikea. HIFK nousi sillasta, voitti kolme seuraavaa peliä ja juhli SM-kultaa otteluvoitoin 3–2.

  Esa Tikkanen tosin juhli HIFK:n SM-kultaa radion ääressä Oslossa, minne hän oli matkustanut heti liigadebyyttinsä jälkeen pelaamaan pikkuleijonien riveissä alle 18-vuotiaiden EM-kisoja.

  – Radiosta kuuntelin, kuinka Pepe Lehtonen heitti voittomaalin rystyllä Rauli Sohlmanin längistä sisään ja HIFK voitti mestaruuden. Ei siinä silti tullut ajatelleeksikaan, että olisin itse Suomen mestari, Tikkanen nauraa.

  Ajatus omasta mestaruudesta kirkastui vasta Oslosta palattua, kun Moberg pyysi Tikkasta käymään toimistollaan. 

  – Siellä Hesperian toimistolla Moberg lahjoitti minulle SM-liigan kultaisen mitalin. Mietin että onhan tämä helppoa: yksi peli ja heti ollaan Suomen mestareita.

  ”Jos edessä ei olisi ollut Gretzky ja Messier, Matti Hagman olisi lyönyt kunnolla läpi NHL:ssä”

  Seuraavalla kaudella Tikkanen murtautui pysyvästi HIFK:n liigarinkiin. Högbackan ja Rönkön tilalle ketjukavereiksi tuli kokeneet Tony Arima ja Matti Hagman

  – Hagman, Arima, Anssi Melametsä, Pekka Rautakallio, Jari Kaarela, Pepe Lehtonen… Mietin että mikä joukkue ja nimilista! Sen porukan kanssa oli hyvä opetella pelaamaan isojen miesten pelejä, Tikkanen muistelee.

  Heistä etenkin ketjukaveri ja SM-liigan supertähti Hagman oli nuorelle Tikkaselle tärkeä mentori.

  – Hakki oli pelannut Pohjois-Amerikassa ja nähnyt NHL:n sekä (Tikkasen kesällä 1983 varanneen) Edmontonin. Hän oli kokeneena kaverina iso apu minulle: ihminen, joka auttoi minua urallani eteenpäin.

  – Etenkin pelaaminen Hakin kanssa oli helppoa. Riitti kun laittoi lavan jäähän ja nosti kädet pystyyn.

  Tikkanen uskoo, että oikean roolin ja joukkueen löytyessä Hagmani olisi tehnyt syöttötaidollaan pitkän uran NHL:ssä.

  – Jos Hakin joukkue olisi ollut muu kuin Edmonton, olisi hän lyönyt paremmin läpi. Kun sentteriosastolla oli edessä (Wayne) Gretzky ja (Mark) Messier, ei iso roolin tai ylivoima-ajan saaminen ollut helppoa, Tikkanen harmittelee.

  – Ja juuri ylivoimapelaajana Hakki oli yksi sen ajan parhaimpia – niin SM-liigassa kuin varmasti myös NHL:ssä. Se lättysyöttö, mitä Hakki heitteli takatolpalle. Ei sellaisia nähty silloin edes NHL:ssä. 

  Lähde, eli Unibetin Tikitalks-podcast.

  Tikitalks on Esa Tikkasen ja Jani Alkion uusi podcast-sarja, jossa kaksikko käy läpi Tikkasen pitkän ja vaihderikkaan jääkiekkouran aina Jokerien maskotista Mestis-valmentajaksi – unohtamatta matkan varrelle sattuneita viittä Stanley Cupia ja muita kommelluksia. 

  Lähteenä olevan ensimmäisen jakson pääset kuuntelemaan tästä: https://soundcloud.com/unibetfinland/tikitalks-1-juniorivuodet-regina-pats-hifk

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)