test
More

  5 vinkkiä omaan hyvinvointiin

  Tämä artikkeli on julkaistu alunperin: https://www.bestshape.fi/liikkumaan/5-vinkkia-omaan-hyvinvointiin/

  Me puhumme paljon hyvinvoinnista. Elämme niin kutsutussa hyvinvointiyhteiskunnassa ja pyrimme voimaan hyvin. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä se tarkoittaa? Miten sinun hyvinvointisi määritellään ja miten sitä omaa hyvinvointia voisi edistää?

  Hyvinvointi tarkoittaa kielitoimiston sanakirjan mukaan kahta asiaa: vaurautta ja hyvää terveydentilaa. Vauraudella tarkoitetaan aineellista ja taloudellista hyvinvointia. Hyvässä terveydentilassa huolehditaan henkisestä ja ruumiillisesta hyvinvoinnista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos jakaa hyvinvoinnin osatekijöihin, joita on kolme:

  1. Terveys
  2. Materiaalinen hyvinvointi
  3. Koettu hyvinvointi, elämänlaatu

  Terveydellä ei tarkoiteta hyvinvoinnin yhteydessä pelkästään sitä, että ihmisellä on vaivan ja sairauden puute. Se kuvastaa hyvinvoinnin kannalta myös sitä, että pystyykö vaikuttamaan, kestämään tai selviämään jostain vaivasta tai sairaudesta. Jos ihminen on esimerkiksi pyörätuolissa, se ei tarkoita suoraan sitä, ettei hän kokisi itseään terveeksi. Terveys kuvastaa fyysisen, sosiaalisen ja henkisen hyvinvoinnin tilaa ja se muodostuu kokijan tunteesta. Yleensä siitä, pystyykö selviämään jostain sairaudesta lopulta itse vai tarvitseeko selviämiseen koko loppuelämän ajan toisen apua. Terveyteen siis yhdistyy kolmas osatekijä, koettu hyvinvointi.

  Materiaalista hyvinvointia kuvastaa kielitoimiston sana vauraus. Siihen liittyy ihmisen toimeentulo, asuminen ja palvelut, mitkä mahdollistavat terveen ja mielekkään elämän. Tietyn tulotason jälkeen, tulojen nousu ei enää juurikaan vaikuta ihmisen onnellisuuteen. Voidakseen hyvin, ei siis nähtävästi tarvitse olla superrikas, mutta kustannuksiinsa nähden riittävä tulotaso lisää hyvinvointia.

  Elämänlaatuun vaikuttavat THL:n mukaan näiden kolmen asian lisäksi myös odotukset omasta elämästä ja mielekäs tekeminen. Oman hyvinvoinnin kannalta kannattaa pitää huoli siitä, että on jotain mitä odottaa. THL:n julkaisemassa Suomalaisten hyvinvointi -kirjassa (2014) tehdyissä kyselyissä, heikoin elämänlaatu oli työkyvyttömyyseläkeläisillä ja työttömillä. Se kertoo siitä, että me tarvitsemme hyvinvointiamme varten koulutuksen alasta, joka meitä kiinnostaa ja jonka työn tekemisestä voisimme olla ylpeitä. Turvatusta työstä saadulla riittävällä toimeentulolla voisimme elää hyvää elämää.

  Näiden tietojen pohjalta ja oman pohdintani avulla kokosin 5 vinkkiä oman hyvinvoinnin edistämiseen. Kokeile aluksi vain yhtä muutosta kerrallaan, koska todennäköisesti onnistut muuttamalla yhden asian arjessasi kuin muuttamalla kaikki viisi asiaa yhtä aikaa. 

  Tee jotain itsellesi tärkeää ja raivaa sille riittävästi aikaa

  Mikä on sinun juttusi? Mikä voisi ponnauttaa sinut joka aamu sängystä kuin vieteri ylös? Voitko tehdä sitä heti aamusta? Paljonko ehdit tehdä sitä viikossa? Voisitko tehdä sitä enemmän? Onko työsi mielekästä ja tärkeää tai voisiko se pienillä muutoksilla olla sitä? Vai olisiko se jokin harrastus?

  Syö kunnon aamupala

  Jos pitäisi antaa yksi ravintovinkki, se olisi tämä. Kun syöt kunnon monipuolisen aamupalan, sinulla on energiaa tehdä mitä vaan. Lisäksi se yleensä vähentää napostelua päivän mittaan ja illalla. Kunnon aamupala voi olla esimerkiksi kaurapuuroa marjoilla, täysjyväleipää lisukkeineen, hedelmä, kahvi ja iso lasi vettä.

  Liiku paikasta toiseen lihastyöllä

  Pysähdy miettimään mahdollisimman tiukkaan vedettyjen aikataulujen sijaan, voisinko siirtyä paikasta toiseen nopeuden sijaan vähän hitaammin ja vaikka kävellä tai pyöräillä auton sijaan. Tällä tavalla saat ehkä helpoiten liikuntaa arkeesi ja sitä kautta lisää aikaa, koska kuntosi paranee ja jaksat tehdä enemmän asioita vähemmällä energialla.

  Pyhitä tunti ennen nukkumaanmenoa

  Tämä tarkoittaa sitä, että lopeta television, älypuhelimen, padin tai tietokoneen ruudun töllääminen tunti ennen nukkumaanmenoa. Ne olisi mieluiten hyvä viedä pois makuuhuoneesta. Voit lukea vaikka ihan oikeaa kirjaa. Saat huomattavasti paremmin nukuttua ja silloin edistät hyvinvointiasi.

  8 + 8 + 8

  Meillä on vuorokaudessa aikaa 24 tuntia, miten jaat sen? Pidä huoli kokonaisrasituksesta. 8 tuntia töitä, 8 tuntia vapaa-aikaa ja 8 tuntia unta. Jos esimerkiksi työ vie sinulla pitkään leijonanosan vuorokaudestasi, hyvinvointisi saattaa kärsiä. Vaikka se työ olisi miten mielekästä, sitä kannattaa rajoittaa. Psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin kun kerran lasketaan myös pelkkä joutenolo, eli on jopa suotavaa, että sinulla on aikaa, milloin ei tarvitse tehdä mitään.

  Kirjoittaja: Juha Koivuporras

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)