More

    Urheilija ja veikkaus

    Oletko muuten tietoinen, että mikäli pelaisit ammattilaistasolla vaikkapa jalkapalloa tai koripallo, jääkiekkoa, niin todennäköisesti sopimuksessasi on pykälä, että et saa pelata mitään veikkauspelejä? Et vaikka kyseessä ei olisi sinun oma lajisi.

    Harrastaja ja veikkaus

    Mutta jos olet vain liikunnan ja urheilun harrastaja, voit pelata veikkauspelejä aivan mielesi määrin ja mitä lajeja sitten seuraatkaan. Oikeastaan on varsin ymmärrettävää miksei ammattiurheilija saa pelata mitään tuollaisia rahepelejä, silloinhan olisi vaarana että pelaaja pelaisi liikaa, jäisi velkaa ja joutuisi pelaamaan jossain omassa ottelussaan huonommin kuin normaalisti pelaisi, jotta tulos muuttuisi – näitä on tapahtunut urheilun historiassa yllättävänkin useasti.

    Veikkaamisessa sinällään ei ole mitään vikaa ja mikäs sen kivempaa kuin muutaman euron veikkaus omalle joukkueelle mitä fanittaa tai nyrkkeilyssä altavastaajaan panostaminen kuin parhaassakin Rocky elokuvassa. Meille ihmisille on ominaista pelata suurinpiirtein mistä vain ja tarjolla on pelejä joukkuepeleistä, autokisoihin, koiriin, hevosiin, vaaleihin….

    Urheilun ulkopuoliset vaikuttajat

    Urheilussa ammattitasolla liikkuu monessa isossa lajissa suuret rahasummat, ja aina kun jossain liikkuu paljon rahaa, niin aivan varmasti liikkeellä on myös vähemmän hyvää tarkoittavia tahoja. Ennen vanhaan ne saattoivat olla mafia tai aasialainen triad, nyt ne ovat vain rahaa lisää haluavia ryhmittyä, rikollisia, jotka käyttävät hyödykseen mahdollisia heikkoja linkkejä mitä aina välillä ammattilaisliigoissa on.

    Ei ole poissuljettua, etteikö jossain liigassa omistajataho voisi käskeä joukkuetta esimerkiksi häviämään tai määrätä päävalmentajan laittamaan parhaat pelaajat ”sairastuvalle”, jonka seurauksena saattaisi olle yllätystappio seuraavassa pelissä. Ammattilaistasolla monessa lajissa puhutaan kuitenkin miljoonista euroista ja omistajillakin voi välillä olla raha-asiat retuperällä.

    Nykyaika ja eUrheilu

    Suurimmassa osassa urheilulajeista ammattilaiset ovat täysi-ikäisiä ja harrastaneet omaa lajiaan jo vuosia päästäkseen ammattilaistasolle. Nyt kuitenkin on tullut aivan uusi ammattilaisuuden muoto, eUrheilu, jossa pelaajat voivat olla vaikka 15 vuotiaita, vaikka peleissä onkin periaatteelliset ikärajat. YLE kirjoitti ikärajoista ja siitä, miten näitä nuoria kohtaa markkinoiden kovat mainostajat ja ammattimaisuuden kovuus, vaikka pelaajat ovat itse vielä nuoria poikia ja tyttöjä. Myös eUrheilussa on jo nyt tullut esille sopupelit ja pelaajia on bannattu peleistä. eUrheilussa suurempi ongelma alemmilla tasoilla on erilaisten apuohjelmien ja koodien käyttö, mikä on pahempaa kuin steroidien käyttö urheilussa. Se on kuin formulakisat, joissa jokainen auto ja talli saa asentaa omia lisäominaisuuksiaan autoihin, kunhan ei jää kiinni.

    Pesäpallo ja sopupeliskandaali

    Kuva ei liity vuoden 1998 tapahtumiin!

    Pesäpallon sopupeliskandaali kuohutti suomalaista kansallispeliä syksyllä 1998. Tämän seurauksena Suomen kansallispelin eli pesäpallon suosio laski moneksi vuodeksi. Poliisin käynnistämässä esitutkinnassa oli yli 4500 pesäpallon pelaajaa, johtohenkilöä, toimitsijaa tai muita edustajia. Heidän epäiltiin tavoitelleen taloudellista hyötyä sopimalla pesäpallo-otteluiden lopputuloksia ja lyömällä vetoa varmoista tuloksista. Veikkaus ilmoitti kärsineensä tämän vuoksi yli kahden miljoonan euron tappiot. Langettavan tuomion sai lopulta kolmekymmentä ihmistä sakoista ehdolliseen vankeuteen. Kaikki tämä tuli ilmi viimeistään 13.8. 1998 torstaina, jota myös pesäpallopiireissä puhutaan mustana torstaina. Loppujen lopuksi kyseessä oli kuitenkin vain neljän ottelun sovitut tulokset, mutta skandaali sitäkin suurempi.

    Edellinen suomalainen sopupeliskandaali tapahtui viime vuonna salidandyn divarissa kun Jyväskylän ja ÄIF:n ottelun lopputulos paljastui sopupeliksi. Kävi ilmi että joukkueiden päävalmentajat olivat sopineet ottelun lopputuloksesta kaksi minuuttia ennen ottelun päättymistä tilanteen ollessa 5-5. Näin molemmat joukkueet saivat ottelusta yhden sarjapisteen. Molemmat osapuolet kiistivät kyllä myöhemmin kaiken mistä heitä syytettiin, mutta tosiasia oli että toinen valmentajista huusi toiselle että ”kelpaako piste molemmille”, ja viimeiset pari minuuttia vain pelailtiin. Erotuomarin lausunto oli, ettei kumpikaan joukkue tuon lauseen jälkeen enään yrittänytkään voittoa varsinaisella peliajalla. Kurinpitoryhmä tuomitse molemmat joukkueet menettämään yhden sarjapisteen ja päävalmentajille mätkäistiin kilpailukieltoa.

    Related articles

    Comments

    Share article

    uUTISET

    error

    Enjoy this blog? Please spread the word :)