Voimistelu on erinomainen laji harrastaa kaikenikäisenä monipuolisuutensa takia. Voimistelu tarjoaa harjoitteita kunkin ikäluokan tärkeimpien fyysisten kehityskohteiden osalta, parantaen liikkuvuutta ja motorisia taitoja. Käynnissä oleva valtakunnallinen Voimisteluviikko on aloittanut voimisteluseurojen syyskauden, jolloin voimisteluseuroissa voi käydä tutustumassa uuteen harrastukseen. Voimisteluviikon tavoite on esitellä voimisteluseurojen monipuolista toimintaa, alentaa kynnystä harrastaa voimistelua ja liikuntaa sekä löytää jokaiselle sopiva harrastus.
Voimistelu on tärkeä perusliikuntamuoto ja toimii monelle urheilijalle myös oheislajina. Varhaislapsuudessa voimistelu kehittää motorisia perustaitoja, tasapainotaitoja, erilaisia liikkumistaitoja sekä välineen käsittelytaitoja. Voimistelu tarjoaa laajan liikevaraston, mahdollistaen liikunnan jatkamisen ja harrastamisen lajissa kuin lajissa.
Voimistelu on varhaisen erikoistumisen laji. Lapsuudessa ja nuoruudessa 7-15-vuotiaina opitaan lajitaidot, jotka voimistelussa vaativat ahkeraa harjoittelua ja monia toistoja. Vaikka huippu-urheilijaksi kasvaminen voimistelussa alkaa varhain, voi voimistelun harrastuksena aloittaa minkä ikäisenä tahansa.
Voimisteluseurojen aikuisille suunnatut tunnit, kuten ryhmäliikuntatunnit – olivat ne sitten kehonhuoltoa, tanssitreeniä, tehotreeniä tai lajinomaista harjoittelua – auttavat liikkuvuuteen ja moneen muuhun istumatyöstä helposti aiheutuvaan vaivaan. Ryhmäliikuntatunneilla liikutaan monipuolisesti ja sekoitetaan usein sekä kehonhuoltoa että sykettä nostattavaa treeniä, joten tunnit eivät aina keskity pelkästään yhteen osa-alueeseen. Voimisteluseurat muodostavat maan laajimman liikuntakeskusketjun.
Ikääntyessä tulisi puolestaan kiinnittää huomiota erityisesti alavartalon treenaamiseen ja tasapainoon. Monipuolinen liikunta ylläpitää ketteryyttä. Voimistelua suositellaan yhdeksi liikuntamuodoksi ikääntyneille lajin monipuolisuuden vuoksi. Voimistelu kehittää tasapainoa ja on erinomaista luuliikuntaa, sosiaalista puolta unohtamatta.
Tiesitkö, että:
– UKK-instituutin suositus 18-64 vuotiaille sisältää 2 tuntia ja 30 minuuttia reipasta liikuntaa viikossa, joka kehittää kestävyyskuntoa. Tämä voi olla mm. hyötyliikuntaa, mutta myös sisältää vaikkapa tehotreeniä ja tanssitreeniä.
– Tämän lisäksi tulisi kehittää 2 kertaa viikossa lihaskuntoa, joka voidaan saavuttaa kehonhuoltotunneilla sekä tanssitunneilla.
– Lisäksi 1 tunti ja 15 minuuttia viikossa tulisi harrastaa rasittavaa liikuntaa, joka voi sisältää vaikkapa tehotreenitunteja ja crossfitiä.