Suomi tunnetaan yleisesti jääkiekon maana. Meillä onkin pitkät juuret tähän suosittuun talvilajiin, mutta on kuitenkin monia muitakin lajeja, jotka ovat Suomessa suuressa suosiossa. Yksi monille suomalaisille tutuista lajeista on ehdottomasti Salibandy.
Oletkin aivan varmasti jossain vaiheessa kokeillut tätä lajia. Se on hyvin yleinen laji Suomessa, eikä ihme. Laji muistuttaa sinänsä jääkiekkoa, ilman sitä jäätä. Lajia pelataan kahden joukkueen kesken, muovista palloa käyttäessä kiekon sijaan. Samalla tavalla kuten kiekko vaihtuu palloon, myös luistimet vaihtuvat lenkkareihin ja mailat kevyempään muoviin. Yksi asia, joka kuitenkin pysyy samanlaisena jääkiekosta salibandyyn, on ehdottomasti lajin intensiivisyys.
Liikuntatuntien viihdyttäjä
Salibandy on kaikille tuttu liikuntatunneilta. Kun sää vaihtui lämpimästä märkään ja pimeään syysilmaan, liikuntatunnit siirtyvät sisätiloihin, kunnes lumi ja jää peittää maan. Jotkut pelit kuten vanha kunnon pesäpallo eivät onnistu sisätiloissa ollenkaan, ja koripallon jatkuva pelaaminen alkaa kyllästyttämään oppilasta kuin oppilasta.
Siitä syystä salibandy tai sähly ovatkin yleisiä lajeja niin nuoremmille oppilaille kuin vanhemmille. Ja selvitetään yksi asia heti tähän alkuun; sähly ja salibandy eivät ole sama asia. Ne ovat kaksi eri lajia, jotka ovat hyvin lähellä toisiaan. Niillä on kuitenkin joitakin sääntö eroja, jotka tekevät niistä kaksi selkeästi eri lajia.
Sählyä pidetään usein niin sanottuna harrastelija versiona salibandysta. Salibandyssa käytetään maalivahteja, kun taas sählyssä kaikki pelaajat ovat kentällä. Salibandya pidetään myös ammattimaisempana lajina, jonka parissa järjestetään erilaisia virallisia turnauksia.
Salibandy on Pohjoismaiden laji
Koska salibandyn juuret tulevat jääkiekosta, ei ehkä ole yllätys, että se on alkujaan kehitetty pohjoismaissa. Naapurimaamme Ruotsi tunnetaan alkuperäisenä salibandyn kehittäjänä, mutta tästä ei tietenkään ole täysin varmaa tietoa. Kuitenkin se ei olisi yllätys sinänsä ollenkaan, heidän ollen samankaltainen jääkiekko maa kuin Suomikin.
Salibandysta tuli virallinen laji 80-luvun alkupuolella. Sitä on kuitenkin pelattu vuosikymmeniä kavereiden kesken ennen sen virallista kehittämistä. Monet innokkaat jääkiekon pelaajat kaipasivat lempilajiaan kesäkuukausien aikana, kehittäen siten vastaavan lajin, jolla lievittää tätä kaipuuta. Näin salibandy hiljalleen kehittyi aivan omaksi lajikseen. Vaikka vielä nykypäivänäkin sen yhtäläisyys jääkiekkoon on selkeästi huomattavissa, lajissa on kuitenkin omat sääntönsä, jotka eroavat jääkiekosta.
Pelaa ulkona tai sisällä, salibandy sopii joka säähän
Aivan kuten jääkiekkoa, myös salibandya voidaan pelata niin sisällä kuin ulkonakin. Tietenkin kaikki viralliset ottelut järjestetään sisätiloissa, jolloin pelaamista ei häiritse huono asfalttipohja tai muut ulkoiset tekijät.
Kuitenkin lajin suosion takia, varsinkin nuorien keskuudessa, on hyvin yleistä nähdä ihmisiä pelaamassa salibandya tai sählyä myös ulkona. Se on suosittu tapa viettää niin välitunteja kuin myös vapaa aikaa. Jopa monet aikuiset viettävät mielellään aikaa pelaamalla tätä nuoruudesta tuttua lajia silloin tällöin. Lajin pelaaminen harraste muodossa on hyvin helppoa aloitta. Riittää että sinulla on edes yksi kumppani ja voitte jo kaksin harjoitella joitakin liikkeitä. Jos innostut pelaamisesta enemmänkin, Suomessa on monia erilaisia eri tason joukkueita, joihin voit myös halutessasi liittyä.
Salibandysta järjestetään myös suurempia otteluita
Joukkueista puhuttaessa, tulee tietenkin mainita, että Suomessa pelataan salibandya myös korkealla tasolla. Kuten mainitsimme, nämä suuremmat tason ottelut järjestetään sisätiloissa, varmistaen mahdollisimman otolliset tilat otteluille.
Jos sinua kiinnostaa salibandy, voikin olla hyvä idea tutustua otteluihin ja liigoihin, joita järjestetään Suomessa. Voit päästä seuraamaan hyvinkin innostavia matseja, ja ehkäpä löydät itsellesi uuden innostavan harrastuksen samalla. Lapsuudesta tutut lajit ovat yllättävänkin innostavia näin aikuisiälläkin.