Treenaamiselle voi olla vaikea ottaa aikaa, jos elät kiireistä perhearkea. Jos urheilu on kuitenkin rakas harrastus, siihen otettu aika maksaa itsensä takaisin: voit paremmin, nukut paremmin, jaksat paremmin – ja näin myös nautit perheen kesken vietetystä ajasta täysin siemauksin.
Omille harrastuksille kannattaa siis varata aikaa, mutta miten se onnistuu, jos arki on jo täynnä työtä, kauppareissuja, pyykinpesua ja lasten viemistä kouluun tai tarhaan? Treenaamiseen saa todennäköisesti nipistettyä ainakin hieman aikaa, mutta luovuutta ja joustavuutta se kuitenkin voi vaatia.
Kokosimme alle muutamia vinkkejä, joiden avulla voit varmistaa, että sinun tai perheen muiden aikuisten ei tarvitse luopua kuntosalilla käymisestä, kuntopyöräilystä, lenkkeilystä tai muista lempitreeneistään. Lisää inspiraatiota voi etsiä saaristomokit.fi-sivuilta, joilta löytyy kiinnostavia vapaa-aikaan ja perhe-elämään liittyviä artikkeleita.
Hyväksy muutos
Otsikko voi kuulostaa hieman erikoiselta, mutta todennäköisesti et voi treenata samanlaiseen tahtiin kuin nuorempana, perheettömänä henkilönä – jollei urheilu ole työsi tavalla tai toisella.
Etenkin ensimmäisen lapsen syntyessä kannattaa antaa tilaa sille, että elämässä on nyt uusi ihminen, joka vaatii aikaasi ja huomiotasi. Nauti siis lapsen seurasta, ihaile hänen kasvuaan ja anna perhe-elämän viedä mukanaan.
Pikkulapsiaikana kannattaa siis suhtautua joustavasti omiin treeneihin ja mahdollisesti myös joustaa tavoitteista. Älä stressaa siitä, että et välttämättä pysty treenaamaan säännöllisesti, vaan hyödynnä sopivat hetket ja huolehdi myös siitä, että lepäät tarpeeksi.
Toisaalta uuden perheenjäsenen syntyminen ei tarkoita sitä, että hanskat kannattaisi lyödä tiskiin. Jos lopetat kaiken urheilun ja mahdollisesti vielä muutat ruokavaliotasi epäterveellisempään suuntaan, edessä on iso urakka, jos haluat ja voit myöhemmin omistautua treenaamiselle uudelleen. Ylläpidä hyvinvointiasi siis niin hyvin kuin mahdollista, stressaamatta ja perhe-elämästä iloiten.
Jos kaipaat hyvinvointiin, ruokavalioon ja terveyteen liittyvää luettavaa, tutustu niccanet.fi-sivustoon.
Etsi uusia tapoja treenata
Usein perhe-elämää voi olla vaikeaa yhdistää monta tuntia kestäviin salisessioihin, eikä ohjattuihin tunteihin välttämättä voi sitoutua, jos arjessa on paljon liikkuvia osia. Voi kuitenkin olla mahdollista sopia säännöllisistä urheilutuokioista. Se voi vaatia hieman aiempaa enemmän suunnittelua ja joustavuutta, mutta mahdotonta se ei ole.
Jos taas aikaa pitkäkestoiselle treenille ei yksinkertaisesti irtoa, kokeile erilaisia lyhyitä tehotreenejä. Vaikka niillä ei voikaan korvata tavoitteellista salitreeniä, ne ylläpitävät kuntoa ja saavat myös hyvälle tuulelle.
Kotiin voi myös hankkia erilaisia kuntoiluvälineitä, kuten kuntopyörän ja valikoiman painoja sekä jumppamaton. Netissä on runsaasti erilaisia kotitreeniohjelmia, joita kannattaa hyödyntää.
Urheilla voi myös pienissä palasissa pitkin päivää. Punnerra, kun lapsi temmeltää hiekkalaatikolla, tee vatsalihaksia kun lapsi on nokosilla, tee kyykkyjä keittiössä puuhaamisen lomassa.
Treenaamisen voi myös ajoittaa varhaiseen aamuun, mikäli se on mahdollista. Tällöin treeni on hoidettu heti päivän alussa, ja se myös antaa virtaa tulevaan päivään.
Harrasta perheen kanssa
Liikunnallisuudesta on iloa koko perheelle. Kun lapset oppivat, että liikkuminen ja kuntoilu ovat osa arkea, ne jäävät todennäköisesti tavaksi myös jatkossa. Lasten kannattaa myös tutustuu monenlaisiin erilaisiin lajeihin, jotta he löytävät heille itselleen parhaiten sopivat tavat liikkua.
Koko perheen yhteiset liikuntahetket voivat olla monenlaisia aina jalkapallon pelaamisesta metsäretkiin. Yhdessä puuhatessa tulee helposti liikuttua paljon, ja ulkoiluun voi helposti yhdistää esimerkiksi pieniä sprinttejä tai vaikkapa askelkyykkyjä lapsi reppuselässä.
Lasten kanssa kannattaa siis suunnata pulkkamäkeen, marjoja keräämään, luistelemaan ja uimaan. Kotiin kannattaa hankkia vaikkapa sulkapallomailat, jalkapallo ja koripallo – ne tarjoavat jo runsaasti harrastusmahdollisuuksia koko porukalle.