Liikunnan harrastamisen ja kilpailemisen tulee olla kaikille turvallista. Opiskelijoiden Liikuntaliiton liittokokous vaatii, että urheilussa ja liikunnassa tapahtuvaan ja kiusallisen yleiseen seksuaaliseen häirintään puututaan aina. Opiskelijaurheilu- ja urheilumaailmasta laajemminkin uupuvat niin konkreettiset keinot kuin yhteinen tahtotila häirinnän kitkemiseksi. Näistä puutteista kipeänä osoituksena on kesän tapahtumat Coimbrassa järjestetyissä korkeakouluopiskelijoiden EM-kilpailuissa.
“Suurin ongelma on asenteissa. Tuntuu, että seksismi on urheilun ja liikunnan kentällä laajalti hyväksytty ilmiö”, toteaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton vuoden 2018 puheenjohtaja Soile Koski-Aho. “Urheilumaailmassa sukupuoliin kohdistuvat stereotypiat ovat vielä vahvasti voimissaan, eikä häirintätapauksiin aina puututa”, jatkaa puheenjohtaja Koski-Aho.
Liittokokous vaatii jokaista urheilu- ja liikuntatoimijaa kehittämään toimintamalleja, joilla häirintään pystytään aidosti puuttumaan tehokkaasti. Lisäksi häirintätapausten maton alle lakaiseminen saa loppua. “Vaadimme, että tapahtumien rahoituskriteeristössä huomioidaan häirinnän ehkäiseminen. Jokainen häirintätapaus tulee käsitellä asian vaatimalla vakavuudella”, linjaa liittokokouksessa OLL:n puheenjohtajaksi vuodelle 2019 valittu Joonas Suikula.
Liittokokous haluaa muistuttaa, että häirinnästä vapaat ja yhdenvertaiset liikuntatilat edistävät monin tavoin opiskelijoiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Tällä hetkellä ainoastaan kolmannes korkeakouluopiskelijoista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Kun liikuntatiloista tehdään turvallisia ja yhdenvertaisia kaikille, kynnys liikunnan harrastamiseen madaltuu.
OLL:n 2019 puheenjohtaja Joonas Suikula vaatii, että keskustelua tärkeästä aiheesta jatketaan myös valtakunnan politiikassa. “Vaadimme, että tulevissa eduskuntavaaleissa puolueet profiloituvat vahvemmin paitsi liikunnan, myös yhdenvertaisuuden edistäjinä”, Suikula päättää.