More

    Esa Tikkanen heitti Pavel Buren lasipöydän läpi: ”Suomalainen karhu näytti miten painitaan”

    Suomi–Venäjä-painiottelusta huolimatta Buresta ja Tikkasesta tuli Vancouverissa hyviä joukkuekavereita. Molemminpuolinen kunnnioitus syntyi heti, kun ”Russian Rocket” luovutti Canucksin kymppipaidan Tikkaselle.

    18 Feb 1998: Esa Tikkanen of Finland skates off the ice against Sweden at Aqua Wing Arena during the 1998 Olympic Winter Games in Nagano, Japan. Finland won 2-1. \ Mandatory Credit: Brian Bahr /Allsport

    Esa Tikkanen muistelee Unibetin Tikitalks-podcastissa, kuinka hän Vancouver Canuckissa pelatessaan päätyi painimaaotteluun seurakaveri Pavel Buren kanssa. Kaikki lähti siitä, kun itämaisia itsepuolustuslajeja harrastanut Vancouverinn venäläistähti kehuskeli Tikkaselle taistelutaitojaan.

    – Bure kertoi ottaneensa jonkin hitsihutsi-kurssin, ja väitti pystyvänsä pistämään minulta tajut kankaalle yhdellä sormella. Mä sanoin, että tässä on suomalainen karhu! Senkus tulet koettamaan, Tikkanen muistelee.

    – Laitoin sitten pääni alas ja annoin Buren ottaa otteensa. Jotain se siinä minua paineli, joten kysyin että onko se valmis. Bure vastasi että: ”Olen. Kohta sä pyörryt.” 

    Tikkasen seuraavaa liikettä venäläinen karatemestari ei kuitenkaan osannut odottaa.

    – Otin Burea lahkeesta kiinni ja heitin sen ilmaan. No jätkähän meni siitä suoraan lasipöydän läpi!

    Vaikka Suomi–Venäjä-painimaaottelu päättyi näyttävästi, koki osallisista suurempia vaurioita vain säpäleiksi mennyt lasipöytä.

    – Onneksi siinä ei käynyt mitään vakavampaa.  Mutta vieläkin Pavelin kanssa nähdessämme nauretaan tuota tilannetta, ja ihmetellään että: ”Mitähän helvettiä me yritettiin tehdä?”

    Fetisov ja Kasatonov opettivat käytöstapoja

    Vaikka moni muistaa Pavel Buren ja Esa Tikkasen kuumana taisteluparina Vancouver Canucksin ja New York Rangersin välisistä Stanley Cup -finaaleista 1994, tuli pelaajista heti hyviä joukkuekavereita, kun Tikkanen siirtyi Vancouveriin loppuvuodesta 1996.

    Etenkin kaksikon ensimmäinen kohtaaminen siirron jälkeen jäi Tikkaselle pysyvästi mieleen. Bure oli pelannut aiemmin Vancouverissa numerolla 10. Mutta kuusi vuotta vanhemman Tikkasen saavuttua seuraan hän antoi suomalaiselle tutun kymppipaidan, ja otti itselleen numeroon 96.

    – Tulin (Canucksin apulais-GM George) McPheen kanssa ekaa kertaa joukkueen pukukoppiin. McPheen tervetuliaissanojen jälkeen Pavel Bure tuli luokseni kymppipaita kädessään, ja luovutti sen mulle, Tikkanen muistelee.

    Tulevan Hockey Hall of Fame -pelaajan ele teki heti vaikutuksen Tikkaseen.

    – Ajattelin siinä, että wow! ”Russian Rocket” oli kuitenkin jo tuolloin iso nimi NHL:ssä. Mutta silti hän osoitti minulle heti tuollaista kunnioitusta. Iso hatunnosto tuollaiselle pelaajalle. 

    NHL:n venäläistähtiä pidetään usein hyvin itsekeskeisinä pelaajina. Mutta jo nuorena Neuvostoliiton miesten maajoukkueeseen noussut Bure oli Tikkasen mukaan toista maata. 

    – Kuulemma vanhemmat maajoukkuepelaajat kuten (Vjatšeslav) Fetisov ja (Aleksei) Kasatonov opettivat nuoremmille hyvät käytöstavat, Tikkanen kertoo.

    Tikitalks on Esa Tikkasen ja Jani Alkion podcast-sarja, jossa kaksikko käy läpi Tikkasen pitkän ja vaihderikkaan jääkiekkouran aina Jokerien maskotista Mestis-valmentajaksi – unohtamatta matkan varrelle sattuneita viittä Stanley Cupia ja muita kommelluksia.

    Lähteenä olevan kuudennen podcast-jakson voit kuunnella täältä: https://fi.unibet.com/uutiset/j%C3%A4%C3%A4kiekko/nhl/tikitalks-podcast-legendaarisimmat-venalaiskiekkolijat-ja-painimatsi-pavel-buren-kanssa-1.1493105

    Related articles

    Comments

    Share article

    uUTISET

    error

    Enjoy this blog? Please spread the word :)