asd
More

  Yin-jooga

  Kevään tulon voi melkein kuulla. Lumi sulaa kohisten, maasta ilmestyy pienen pieniä kasvien alkuja, aurinko paistaa ja valo lisääntyy, hyönteiset aloittavat työteliään surinansa ja lintujen laulusta ei tule loppua. Saatamme huomata saman tyyppisiä muutoksia myös itsessämme. Tarve liikkumiselle lisääntyy, luomme suunnitelmia tulevalle, kaipaamme itsekin ehkä sisäistä ja ulkoista uudistumista ja odotamme kesää malttamattomina. Joku kokee tarvetta puhdistuskuureille ja toinen saa uutta puhtia bikinikunnon tavoittelulle. Joku voi kokea heränneensä pitkiltä talviunilta.

  Kiinalaisessa lääketieteessä kevät on puu-elementin ja nousevan Yang-energian aikaa. Yang energiaa voisi kuvata luonteeltaan aktiiviseksi, lämpimäksi ja maskuliiniseksi. Passiivinen, kylmä ja feminiininen Yin-energia on sen täysi vastakohta. Nämä vastavoimat vallitsevat kaikkialla luonnossa, näin myös kehossamme ja mielessämme. Kiinalaisen lääketieteen mukaan voimme paremmin ja pysymme terveinä, jos kehomme on mahdollisimman tasapainossa luonnon rytmin kanssa. Kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvat hoitomuodot, akupunktio, akupainanta tai shiatsu pyrkivät samaan aikaan sekä tasapainottamaan näitä energioita kehossamme, että saamaan energiamme virtaamaan vapaasti ilman tukoksia.

  Yin-jooga on syntynyt perinteisen joogaperinteen, Taolaisen filosofian ja Kiinalaisen lääketieteen pohjalta. Pitkäkestoisilla asennoilla (asanoilla), venyttävällä paineistuksella ja lempeällä läsnäololla Yin-jooga pyrkii lisäämään ja tasapainottamaan elämän energiamme virtausta. Samalla saamme tilaisuuden pysähtyä, hengähtää ja rentoutua. Jopa useiden minuuttien (tyypillisesti 3-5) kestoisten asentojen aikana lihakset rentoutuvat ja harjoituksen vaikutukset menevät syvemmälle kehoomme sidekudoksiin, jänteisiin, luihin, niveliin ja faskiaaliseen verkostoomme saakka. Samalla ehkä voimme helpottaa ja nopeuttaa kehomme palautumista aktiivisemmasta (Yang) liikunnasta ja parantaa kehomme liikkuvuutta. Tarkoitus ei ole hakea kehomme ääriasentoja, vaan tehdä harjoitus lempeästi oman kehon tuntemuksia kuunnellen ja niitä kunnioittaen. Tässä auttavat myös mahdolliset lisävarusteet, blokit, bolsterit/tyynyt, joogavyöt tai peitot.

  -Yin-jooga sopii hyvin aloittelijoille sekä jo pidempään jooganneille, koska jokainen tekee omaa harjoitustaan omalla matolla omista lähtökohdistaan, kertoo XYM:llä Yin-joogaa ohjaava Hannele Honkavirta. -Itselleni rauhallinen harjoitus on ennen kaikkea vastapainoa vauhdikkaaseen arkeen dynaamisemman harjoittelun rinnalla. Koen Yin-joogan kuin pitkänä helpottavana huokaisuna jonka jälkeen voin astua arkeeni kuin pienen loman jälkeen.

   

  Kevään haasteisiin ja kysymyksiin on mahdollista hakea inspiraatiota esimerkiksi

  XYM Fit and Yoga – liikunta ja hyvinvointikeskuksen workshopissa

  ”Yin Yoga ja kevään meridiaanit” 22.4 klo 13-15,Gruotilankatu 13, Lohja.

  (hinta 39 e) Lisätiedot: www.xym.fi

  Siellä johdatellaan osallistujia teoriaan meridiaaneista (kehon energiakanavista) Kiinalaisen lääketieteen ja Yin-joogan näkökulmasta, sekä tehdään pitkä Yin-jooga harjoitus.

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)