asd
More

  Rahalla saa ja hevosella pääsee

  Vanha hevosmiesten sanonta, että rahalla saa ja hevosella pääsee, liittyy raviurheiluun, mutta päteekö se aina urheilussakaan? Monesti saamme kuulla tarinoita hevoskaupoista, missä on ostettu loistavan sukupuun omaava ravurinalku, mutta loppujen lopuksi hevosesta ei ole mihinkään. Tai vastaavasti joukkueurheilussa omistajat laittavat miljoonia joukkueeseen, mutta joka ei koskaan pysty lunastamaan fanien lupauksia.

  Liigan rahakkaat joukkueet

  Kotimaisessa jääkiekkoliigassa liikkuu suomalaisittain paljon rahaa, enemmän kuin missään muussa maamme liigoista, mutta yhä vieläkin senkin tarjoavat palkat ja palkkiot ovat selvästi Eurooppaa, Venäjää ja luonnollisesti taalajäitä pienemmän, olemmehan pieni maa ja katsojia on sitä myöten vähän, mutta toimiiko isolla rahalla ostetut joukkueet sitten paremmin kuin muut? Vai onko siinäkin kyse vähän casino pelaamisesta, periaatteessa voi voittaa paljonkin, mutta todennäköisempää on jäädä vähän tappiolle, joukkuelajeissa siis finaalin ulkopuolelle.

  Kuinka julkisia eri joukkueiden budjetit todellisuudessa ovat? Suomessa kohtuullisen julkisia ja suurimmat tulot on itselleen budjetoinut HIFK, eikä turhaan sillä joukkue on viimeiset kaudet saanut kotiotteluihinsa suurimmat katsojamäärät, HIFK odottaa tältä kaudelta 9,91 miljoonan tuloja, kun Kärpät ovat asettaneet oman tulotavoitteensa hieman sen alle 9,9 miljoonaan. Pienen tulostavoite on Jukureilla, jotka lähtevät tavoittelemaan 4,1 miljoonan tuloja. Tämä peilaa myös yleisötavoitteisiin, missä suurin on HIFK:lla eli 7000 katsojaa, mihin joukkue on viime vuosina päässytkin, ja vastaavasti Sport lähtee tavoittelemaan 3000 katsojaa per ottelu.

  Tämän kauden pelaajabudjettiaan eniten kasvatti KalPa ja vähensi JYP, viime kauden yllätysmestari HPK oli liikkeellä sarjan lähes pienimmällä budjetilla ja voitti kaikki suurempien kassojen pelimiehet. Tulevalla kaudella suurin budjetti pelaajia kohtaan on jälleen HIFK:lla, joka laittaa palkkoihin 3,3 miljoonaa – ja tuleeko tulosta????

  Toiseksi suurin budjetti on Kärpillä tasan 3 miljoonaa mutta joukkueen koko toiminta toimii kohti mestaruutta ja siksi Kärpät on yksi todellisista mestarisuosikeista. Viime kauden mestari HPK lähtee neljänneksi pienimmällä budjetilla eli se maksaa palkkoja vain 1,75 miljoonaa euroa, ja pyrkii kuitenkin TOP sijoille – aina ei voi onni olla matkassa. Viime kauden mestareita lähti iso liuta muualle isomman palkan perässä ja niin se vain on, että kerran voi välillä joku pienemmän budjetin omaava yllättää, mutta usein se, kenellä on eniten rahaa, kärkkyy kärkipaikoilla, aivan kuten Kärpät on tehnyt jo vuosia.

  Entä raha ja NHL

  Uskomatonta kyllä, jääkiekon NHL seurat ovat useimmiten voittoa tekeviä joukkueita, eikä niinkuin Euroopan jalkapalloseurojen takaa löytyy useimmiten rikkaita sheikkejä. Vuonna 2017 esimerkiksi kaikkien NHL joukkueiden yhteenlaskettu voitto oli 373 miljoonaa dollaria. Joukkueiden arvot ovatkin sitten aivan jotain muuta. Pari vuotta sitten talouslehti Forbes julkaisi laskelmia, joiden mukaan esimerkiksi NY Rangersin arvo olisi noin 1,36 miljardia euroa ja Kanadan arvokkain seura olisi Toronto Maple Leafs arvontaan 1,27 miljardia euroa!

  Halvin joukkue olisi arvoltaan Arizona Coyotes, 254,5 miljoonaa euroa. NHL:ssä hommat vaan toimivat hieman eri lailla, eli joukkueille on asetettu palkkakatto, mikä estää yksittäisen joukkueen tähtipelaajien rohmuamisen. Nykyisen NHL kauden palkkakatto per joukkue on 81,5 miljoonaa dollaria, mikä on 2 miljoonaa enemmän kuin viime kaudella. NHL joukkueilla on myös palkkalattia eli 60,2 miljoonaa dollaria, eli se on määrä mikä joukkueen pitää vähintään maksaa pelaajilleen kaudesta.

  Suomessa tämä ei valitettavasti toimisi, sillä keskiarvoista 4-5 miljoonaan euron joukkueita ei voisi osalle nykysijaintipaikoista rakentaa, koska rahoittajia ei vain yksinkertaisesti löydy, eikä peleihin saataisi tarpeeksi katsojia, jotta edes voitaisiin unelmoida Oulun, Tampereen tai Helsingin katsojalukemista.

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)