asd
More

  Harrastuksena kalastus

  ”Se oli näin iso, mutta se karkasi!” Tämä lausahdus on tuttu jokaiselle kalastajalle ja kalastajan tuttavalle. Niin harmillista kuin potentiaalisen ennätyskalan karkaaminen onkin, se ei luultavasti ollut ”näin iso”.

  Suomi on erittäin vesistöinen maa. Tuhannet järvet, upeat joet ja pitkä rannikko saaristoineen tarjoavat monipuolisia kalastusmahdollisuuksia. Erilaiset kalapaikat ja vaihtelevat olosuhteet ovat myös tuoneet mukanaan monenlaisia tapoja kalastaa, ja lajin pariin haluavalle löytyy varmasti oma mieluinen tapa pyytää Ahdilta saalista. Tarvittavat kalastusluvat ja lainsäädäntö on syytä tarkistaa ennen kuin lähtee kalalle. Lupiin vaikuttavat mm. kalastuspaikka, kalastusmuoto sekä kalastajan ikä, joten sopivat luvat on hyvä tarkistaa juuri omaan toimintaansa sopivaksi.

  Jokamiehenoikeuksilla kalastaminen

  Jokamiehenoikeuksilla on lupa kalastaa onkien tai pilkkien lähes kaikkialla Suomessa, erityislupa-alueita lukuun ottamatta. Onkiminen on yksi parhaiten tunnetuista ja yleisimmistä kalastusmuodoista Suomessa. Sen pariin pääsee ilman suurta tuntemusta kalastuksesta, eikä toteuttamiseen tarvitse kalastuslupia. Onkivapa ja punavalkoinen ongenkoho ovat myös osa Suomen kesäistä maisemaa. Tavallisimpia onkikaloja ovat särkikalat sekä ahven.

  Pilkkiminen on talvikalastuksen aktiivinen ja merkittävä kalastusmuoto, sillä talvikalastuskausi on Suomessa varsin pitkä. Se vaati jo parempaa kalapaikkojen tuntemusta, sillä talvisin kalat käyttäytyvät eri tavoin kuin kesällä. Kalapaikan vaihtaminen on hitaampaa, sillä jäähän pitää tehdä aina uusi reikä. Näin myös pilkkimisen varustelu vaatii kalastajalta enemmän kuin onkiminen.

  Monipuolinen viehekalastus

  Viehekalastus ei enää kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin, vaan se vaatii suoritetun kalastonhoitomaksun 18–64-vuotiailta. Alle 18-vuotiaat sekä 65 vuotta täyttäneet saavat kalastaa yhdellä vavalla ilman kalastonhoitomaksua. Useammalla kuin yhdellä vavalla kalastaminen vaatii kaikilta paikallisen viehekalastusluvan.

  Viehekalastuksen parista löytyy useita erilaisia tyylejä, jotka kehittyvät jatkuvasti. Pääosin viehekalastuksen voi jakaa heittokalastamiseen, vetouisteluun ja perhokalastukseen. Tämänkin jaottelun jälkeen jokaisessa lajissa on vielä lukuisia koulukuntia ja tyylejä. Viehekalastus on todella monipuolinen ja mukaansatempaava aktiivisen kalastamisen muoto.

  Yleisin ja tutuin viehekalastustapa on luultavasti heittokalastus. Se ei välttämättä vaadi venettä, vaan kalastaminen onnistuu myös rannalta. Heittokalastuksen välinevaatimukset ovat vähäisemmät kuin esimerkiksi vetouistelussa, ja jo hyvällä virvelisetillä ja muutamilla vieheillä pääsee harrastuksen pariin. Heittokalastus sopii myös vaatimustasoltaan useimmille, ja sen mahdollisten saaliskalojen kirjo on suuri. Heittokalastuksessakin on useita tyylejä, ja vieheinä voivat toimia esimerkiksi lippauistimet, lusikkauistimet tai jigit. Vieheitä optimoidaan toivotun saaliin ja kalapaikkojen mukaan tarkoitukseen sopivaksi.

  Viehekalastuksessa saaliit saattavat olla kalaparven löytyessä suuriakin. Tällöin on hyvä pitää pää kylmänä, ja miettiä kuinka paljon kalaa oikeasti tarvitsee. Liialla kalastuksella on useimmiten haittoja kalakannoille. Kannattaakin siis pyytää vain se määrä kaloja, mitä mahaan mahtuu. Tällöin saalista on luvassa jatkossakin, eikä harrastusta tarvitse lopettaa tyhjän vesistön takia.

  Pyydyskalastus kiireisemmälle kalastajalle

  Pyydyskalastus on suositumpi kalastusmuoto silloin, kun kalaa halutaan varmemmin ruokapöytään, eikä kalastukseen ole välttämättä käytettävissä niin paljon aikaa. Toki esimerkiksi verkkojen siivoaminen ottaa oman aikansa, mutta vedessä ne pysyvät ilman aktiivista kalastajan läsnäoloa.

  Verkkoja valittaessa keskeiseksi tekijäksi nousee verkon silmäkoko. Se on valittava pyydystettävän kalalajin mukaan. Myös kalalajin alamittarajoitukset ja toivottu saaliskoko tulisi ottaa huomioon. Jos kalalajilla on alamitta, tulee silmänkoko valita riittävän isoksi niin, että keskenkasvuiset yksilöt pääsevät uimaan verkon reikien lävitse. Tällöin saaliiksi jää täysikasvuisia, halutun kokoisia yksilöitä.

  Myös pyydyskalastusta on syytä harrastaa kestävällä pohjalla. Kun ruokakalat on saatu saalistettua, pyydyksiä ei tule laskea enää veteen. Pyydyskalastus vaatii paikallisen pyydyskalastusluvan kaikilta kalastajilta. Lisäksi 18–64-vuotiaiden kalastajien on suoritettava kalastonhoitomaksu.

  Kalastusvälineet

  Kalastusretkelle mukaan otettaville varusteille tuskin on ylärajaa. Osa varusteista on sekä kalastuksen että turvallisuuden kannalta välttämättömiä ja tarpeellisia. Jotkut tarvikkeet eivät puolestaan ole välttämättömiä, mutta niillä kalastus on sujuvampaa. Varusteet kannattaa valita juuri omaan tarkoitukseen sopiviksi. Alla Bilteman suosittelemat tuotteet mukaan kalastusreissuille.

  Kalastussarja Adventure: Edullinen sarja vaativalle kalastajalle. Teleskooppinen grafiittivarsi sopii erinomaisesti järvikalastukseen ja on helppo kuljettaa mukana. Pituus 7 jalkaa/210 cm. Sisältää siiman, vieheen, perukkeen ja vapakotelon. Tuotenro 40-012. 54,90€.

  Onkivapa teleskooppinen: Teleskooppinen onkivapa, kokonaispituus 2,9 metriä. Sisältää siiman, kohon, koukun ja painon. Tuotenro 49-995. 6,49€.

  Kalastusverkko: Laadukas nailonverkko, useita tuotteita. Alk. 9,99€.

  Viehelaukku: Viisi vetoketjullista lokeroa, joista kaksi verkkotaskua ja yksi matkapuhelintasku. Mukana kaksi suurempaa ja kaksi pienempää muovista viehelaatikkoa. Tuotenro 26-922. 34,90€.

  Kalasumppu: Sumppu elävien kalojen säilyttämiseen kalastusretkellä. Verkossa ei ole solmuja, jotka voisivat vahingoittaa mahdollisesti vapautettavia kaloja. Tuotenro 26-593. 9,99€.

  Koukunirrotuspihdit: Helpottaa koukkujen irrottamista esimerkiksi hauesta. Jauhemaalattua terästä. Tuotenro 40-002. 4,99€.

  Fileerausveitsi: Ruostumatonta terästä. 150 mm pitkä terä on valmistettu kestävästä erikoisteräksestä. Uurteinen muovikahva on muotoiltu sormia varten. Tuotenro 19-905. 8,99€.

  Kalahaavi teleskooppinen: Vahva alumiinihaavi suurille ja raskaille kaloille. Lukitaan sopivan pituiseksi, 90–225 senttimetriä. Kulutusta kestävä solmuton ”Rubber Mesh” -verkko on hellävarainen kalalle. Tuotenro 40-178. 19,99€.

  Neopreenikäsine: Ohut ja joustava käsine, kämmenessä hyvin pitävä kumipinta. Kätevä tarralla suljettava aukko peukalossa, etusormessa ja keskisormessa, jonka avulla syötin kiinnitys ja puhelimen käyttö onnistuu käsinettä riisumatta. Tuotenrot 49-197–49-199. 8,99€.

  Aurinkolasit: Kuparinväriset linssit. UV-suojattu, polarisoitu suodatinluokka 3. Kevyet, kestävät ja miellyttävät päässä. Mukana kova kotelo ja puhdistusliina. Tuotenro 46-975. 9,99€.

  Punottu siima: 8-säikeinen laadukas siima, joka lentää PE-pinnoitteen ansiosta pidemmälle ja tehokkaammin. Siima kulkee kelalla äänettömästi ja sotkeutumatta, kun heitto tapahtuu oikein. Tuotenrot 40-505–40-507 / 40-515–40-516. Alk. 24,90€.

  Kylmälaukkupakkaus 24 + 12 l: Kevyt ja kestävä malli, jossa kantokahva. Pakkaus sisältää kaksi kylmälaukkua (24 + 12 l) sekä yhden kylmäelementin. Tuotenro 26-723. 34,90€.

  Lisätietoja:
  Biltema asiakaspalvelu
  [email protected]
  p. 09 427 05 830
  www.biltema.fi

   

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)