asd
More

  Nipistä lapsen ruutuaikaa ja lisää ulkoilua – tuloksena terävämpi näkö?

  Suomalaislasten likinäköisyys on viime vuosina yleistynyt. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista tunnistaa lisääntyneen mobiililaitteiden käytön yhdeksi lasten likinäköisyyden yleistymisen syyksi. Mutta kuinka tauottaa lasten ruutuaikaa tehokkaimmin? Asiantuntija listaa parhaat keinot vanhempien kokeiltavaksi.

  Lapsi näpertää päivät pitkät älypuhelinta ja pelaa illat tietokoneella tai konsolilla. Kuulostaako tutulta? Specsaversin teettämän tutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta tietää lisääntyneen mobiililaitteiden käytön olevan mahdollinen syy lasten likinäköisyyden yleistymiseen. Nuoremmista, 18–22-vuotiaista vastaajista jopa 92 prosenttia tunnistaa mobiililaitteiden lisääntyneen käytön voivan olla likinäköisyyden lisääntymisen taustalla.

  – Jatkuva lähelle katsominen rasittaa silmiä. Älylaitteiden lisääntyneen käytön myötä moni lapsi viettää myös entistä vähemmän aikaa ulkona. Silmät pyrkivät sopeutumaan siihen, mihin niitä käytetään, ja lisääntyneen lähietäisyydelle katselun myötä silmän takaosa voi kasvaa liikaa pituutta, jolloin näkö muuttuu likitaitteiseksi, selventää näköfysiologi Juha Päällysaho Specsaversilta.

  Siristeleekö lapsi silmiään? Kyseessä voi olla likinäkö

  Likinäköisyydestä eli likitaitteisuudesta kärsivä ei näe terävästi kauas ilman silmälaseja. Likinäköisten vanhempien lapset kärsivät tästä taittovirheestä muita todennäköisemmin, mutta vaiva voi kehittyä kenelle tahansa. Kaukonäkö alkaa yleensä heikentyä nuorena, jo 7–15 vuoden iässä.

  – Vanhempien on hyvä olla lastensa näön suhteen tarkkana. Vanhemmat voivat esimerkiksi huomata lapsensa alkaneen siristellä tai hieroa silmiään. Se voi olla likinäön merkki, sanoo Päällysaho.

  Likinäköisyyden kehittymistä voi myös ennaltaehkäistä. Lapsen huoneessa on esimerkiksi hyvä olla riittävä valaistus, ja vanhemmat voivat ohjata lasta pitämään riittävän, vähintään 25–30 sentin etäisyyden katsomaansa kohteeseen.

  – Lapsen päivittäistä ruutuaikaa on hyvä rajoittaa. Myös runsas ulkoilu tekee lapselle hyvää – se virkistää sekä kehoa että mieltä, ja ehkäisee samalla likitaitteisuuden kehittymistä, Päällysaho perustelee.

  Ulkoilu saa silmät rentoutumaan

  Tuoreen tutkimuksen mukaan noin viidesosa suomalaisista uskoo sisätiloissa pysyttelyn vaikuttavan lasten likinäköisyyden lisääntymiseen. Huomattavasti suurempi osa, yli puolet suomalaisista, näkee lisääntyneen ruutuajan ja mobiililaitteiden käytön olevan lasten miinuslinssien tarpeen takana.

  – Moni ei tule edes ajatelleeksi, että ulkoilulla olisi näön kanssa juurikaan tekemistä. Ulkoillessa tulee kuitenkin luonnostaan katseltua joustavasti eri etäisyyksille, jolloin silmät pääsevät rentoutumaan, toteaa Päällysaho.

  37 prosenttia suomalaisista arvioi lasten viettävän ruudun äärellä keskimäärin 3–4 tuntia päivässä. Ruutuajan tauottamisessa parhaimpina keinoina nähdään selkeiden rajojen asettaminen laitteiden käytölle sekä yhteisistä pelisäännöistä sopiminen.

  – Myopiasta eli likinäöstä kärsivien koululaisten osuus on digiaikana kaksinkertaistunut. Pelisäännöille voikin olla tarvetta, jotta lapsen likinäkö ei pääse ruudun äärellä vietettyjen tuntien takia pahenemaan. Syksyn tullen ja koulujen alkaessa ulkoilusta olisi hyvä pitää kiinni – koko perheelle voi helposti keksiä yhteistä, mukavaa tekemistä ulkosalla. Vanhempienkin on hyvä muistaa, että jo 20 minuutin lähietäisyydelle tarkentamisen jälkeen on syytä katsoa jonkin aikaa kauas, jotta silmän lihakset pääsevät rentoutumaan, muistuttaa Päällysaho.

  Näin tauotat lapsen ruutuaikaa: 3 kikkaa vanhemmille

  1. Sopikaa ruutuajan suhteen pelisäännöt, joista pidetään kiinni.
   Vanhempien on hyvä keskustella älylaitteiden käytöstä lapsen kanssa ja valvoa, että sovittuja käytäntöjä myös noudatetaan.
  2. Ulkoilkaa yhdessä.
   Kun vanhempi näyttää hyvää esimerkkiä, on lapsellekin mukavaa ja luontevaa viettää aikaa ulkona. Lähtekää vaikka metsäretkelle ja laskekaa, montako lintua tai oravaa oksistossa vilahtaa.
  3. Muista paussit!
   Lähelle katsellessa on tärkeää pitää säännöllisiä taukoja, jotta silmät pääsevät rentoutumaan. Puhelinta, tablettia tai tietokonetta käyttävää lasta voi neuvoa katsomaan aina välillä ulos ikkunasta niin pitkälle kuin silmä kantaa ja vaikka kertomaan, mitä näkee.

  Tutkimuksesta:

  Specsaversin kysely toteutettiin Syno Internationalin verkkopaneelissa kesäkuussa 2019. Kyselyyn vastasi 1006 18-80 -vuotiasta suomalaista. Otos on iän, sukupuolen ja alueen osalta kansallisesti edustava. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta BCW.

  Tutkimuksen tuloksia:

  Mitkä seuraavista ovat mielestäsi syitä sille, että suomalaisten lasten likinäköisyys on yleistynyt? Valitse kaikki mielestäsi oikeat vaihtoehdot.

  Lasten mobiililaitteiden käyttö on lisääntynyt 70 %
  Lasten ruutuaika on lisääntynyt 56 %
  Lapset viettävät yhä enemmän aikaa sisällä 22 %
  Lasten näön heikkenemistä ei tunnisteta riittävän ajoissa 15 %
  Perinnölliset syyt ovat lisääntyneet 11 %
  Lasten ravinto ei tue silmien terveyttä 9 %
  Jokin muu 0 %
  En osaa sanoa 19 %

  Tiesitkö, että lisääntynyt mobiililaitteiden käyttö saattaa johtaa lasten likinäköisyyteen?

  Kyllä 81 %
  En 19 %

  18-22 -vuotiaat:
  Kyllä 92 %
  En 8 %

  23-35 -vuotiaat:
  Kyllä 76 %
  Ei 24 %

  36-55 -vuotiaat:
  Kyllä 70 %
  Ei 30 %

  56-80 -vuotiaat:
  Kyllä 73 %
  Ei 27 %

  Paljonko arvioisit, että suomalaiset lapset käyttävät päivässä aikaa ruudun äärellä?

  Alle tunnin 0 %
  1-2 tuntia 4 %
  2-3 tuntia 35 %
  3-4 tuntia 37 %
  4-5 tuntia 17 %
  Yli viisi tuntia 7 %

  Mikä olisi mielestäsi paras keino, jolla lasten vanhemmat voisivat auttaa lapsiaan tauottamaan ruutuaikaa? Valitse 1-3 parasta keinoa.

  Asettamalla selkeät aikarajat laitteiden käytölle 56 %
  Sopimalla lapsen kanssa yhteisistä pelisäännöistä ruutuajan suhteen 56 %
  Kannustamalla lasta harrastusten pariin 44 %
  Keksimällä lapselle muuta mielekästä tekemistä 41 %
  Kannustamalla lisäämään ulkoilua 33 %
  Rajoittamalla lapsen pääsyä mobiililaitteelle 19 %
  Kertomalla lapselle liikakäytön haitoista 17 %
  Muu 0 %

  Lähde: News Cision

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)