More

  Urheiluvedonlyönti – miten pelimies voi menestyä tänä päivänä?

  Vedonlyönti kruunaa kotisohvalla nautitut penkkiurheiluhetket. Se herättää lisäjännityksen kutinan vatsanpohjalle, kun voit seurata veikkaamiesi joukkueiden ja urheilijoiden suoritusta ja elää toivossa pienestä – tai suurestakin – rahapalkinnosta. Tunnetusti suomalaiset ovat timanttimaisen pelitietämyksen omaavaa penkkiurheilukansaa, jonka tietous on kerätty joko urheilua seuraamalla tai omien urheiluharrastusten kautta. Lähestyessämme 2020-lukua on ajankohtaista tutustua siihen, mitä mahdollisuuksia ja kohteita nykyajan modernilla vedonlyöjällä on valittavanaan. Onko ala kehittynyt sotien jälkeisistä ajoista, jolloin Veikkaus perustettiin tarjoamaan vedonlyöntipalveluja kansalle? Entä miten mobiililaitteet ovat muuttaneet alaa?

  Miten vedonlyönti on mullistunut viime vuosikymmenien aikana?

  Sotien aikana vuonna 1940 perustettu Tippaustoimisto Ab näytti ensi kertaa suomalaisille veikkaamisen mallia Paavo Nurmen toimiessa mannekiinina. Ensimmäisellä kierroksella pelattiin 140 000 saraketta 300 000 markan edestä, minkä avittamana suomalainen vedonlyöntitoiminta sai vihreän valon. Vuosien mittaan mukaan tulivat raviurheilu, mutta 1990-luvulla koettiin tärkeä muutoksen aikakausi, jolloin pelaaminen alkoi sähköistyä. Tuolloin online-pelaaminen nosti suosiotaan ja yleistyi hyvin nopeasti ympäri Suomea. Suurin muutos koettiin kuitenkin 2010-luvulla, jolloin maailmassa kuhistiin nettivedonlyönnin ympärillä. Suomalaiset saivat ensi kertaa mahdollisuuden pelata kansainvälisten nettivedonvälittäjien kertoimia.

  Ulkomaalaisten toimijoiden lisääntyessä ja kasvattaessa markkinointiosuuttaan Veikkaus on joutunut muuttamaan toimintaansa. Se yhdistyikin vuonna 2017 RAY:n ja FinToto:n kanssa yhden katon alle, joka nimettiin Veikkaus Oyj:ksi. Samalla verkkosivusto uudistui, ja sinne lisättiin uusia digitaalisia pelimahdollisuuksia, joita on myös tarjolla muilla vedonlyöntisivustoilla. Tänä päivänä pelaaja voi veikata live-kohteita, jolloin vetokohteina ovat käynnissä olevan ottelun tapahtumat. Yhtä lailla pitkä- ja moniveto ovat saaneet vierelleen täysin uudenlaisia vetotapoja, kuten tasoitusvedot, head-to-head- (kahden kilpailijan kilpailuttaminen) ja each way-vedot (joko ykkös- tai kakkossija).

  Nykyaikainen vedonlyönti

  Nykyaikainen vedonlyönti tapahtuu pääosin netissä. Perinteinen kupongin täyttäminen kioskille on muuttunut kertoimien vertailuksi useamman vedonlyöntisivuston välillä ja jopa vedonlyöntibonusten metsästämiseksi. Nettisivustojen välillä on suuri kilpailu asiakkaista, sillä varsinkin monet uutuuskasinot ovat huomanneet kuinka tärkeää vedonlyönti on asiakkaiden keskuudessa. Erityisesti ulkomaalaiset sivustot ovat pystyneet tarjoamaan kilpailukykyisempiä kertoimia, joita voi helposti seurata sovellusten tai nettifoorumien kautta, joissa on samalla saatavilla lajikohtaiset vedonlyöntivihjeet. Tiedon ja vihjeiden saaminen on helpompaa kuin koskaan ennen, joten kuka tahansa voi tänä päivänä tehdä mittaviakin laji-, seura- ja kilpailija-analyyseja.

  Online-pelaamisen myötä myös pelattavien lajien valikoima on kasvanut mittavasti 90-luvun jääkiekosta, formuloista ja jalkapallosta jopa kymmeniin eri urheilulajeihin ja viihdekohteisiin, kuten televisiossa pyörivien kilpaohjelmien voittajien arvailuun. Tänä päivänä suomalaiset pääsevät puhuttelemaan aikaisemmin tuntemattomien lajien tietämystään ja mahdollisesti ansaitsemaan sillä rahaa. Uusimpana tulokkaana ja suosittuna kohteena on esports eli elektroninen urheilu. Tietokonepelejä pelaavista joukkueista lyödään vetoa miljoonilla euroilla vuosittain. Moderni vedonlyöjä kuitenkin omaa jo pitkän kokemuksen ja painottaa etenkin hyviä kertoimia ja vedonlyöntiin käyttämiänsä panoksia, eikä välttämättä sivustojen antamia bonuksia ja kampanjoita.

  Live-vedonlyönti ja mobiilipelaaminen

  Digitaalisen alan kehityksen myötä markkinoille on tullut täysin uusi tapa lyödä vetoa: live-vedonlyönti. Siinä yhdistyykin penkkiurheilu ja vedonlyönti mielenkiintoisella tavalla. Pelaajalle tarjotaan mahdollisuus asettaa panoksia sillä hetkellä käynnissä olevasta ottelusta ja sen tapahtumista, kuten seuraavan maalin tekijästä tai jäähyn saajasta. Se on suosittua eniten pelatuissa lajeissa, kuten jalkapallossa, koripallossa ja jääkiekossa. Onnistuneilla live-veikkauksilla onkin mahdollista kerätä itselleen muhkea voittotili verrattuna perinteisempään kuponkipelaamiseen. Live-vedonlyönti vaatii kuitenkin erittäin hyvää lajituntemusta ja hyvää itsehillintää, jotta ylikertoimet voidaan löytää vain muutamassa sekunnissa.

  Live-pelaamisen vierellä mobiililaitteet ovat vallanneet vedonlyönnin täydellisesti. Suurin osa pelureista suosii mobiililaitteitaan tietokoneen sijasta, mikä on asettanut omat haasteensa online-sivustoille. Ne ovat joutuneet kehittämään toimivan mobiilisivuston tai -sovelluksen, joka pyörittää mahdollisimman tarkasti ja vaivattomasti esimerkiksi suoratoistona seurattavat ottelut ja live-vedonlyönnin. Teknologia on onnistunutkin siinä erinomaisesti, ja kaikilla merkittävillä sivustoilla on jo saatavilla omat sovellukset. Niiden avulla vedonlyönti onnistuu sekunneissa, eikä tärkeän urheilutapahtuman pelaaminen esty esimerkiksi sisäänkirjautumista odotellessa. Sovelluksista löytyy niin ikään paljon taustatietoa eri lajeista, seuroista ja kilpailijoista.

  Vedonlyönnin tulevaisuus – haasteita vai mahdollisuuksia?

  Teknologian ja yhteiskunnan kehityksen myötä nykyaikainen veikkaaminen on kehittynyt suurin askelin 1940-luvun alkuajoilta, ja kehitys jatkuu edelleen. Urheiluvedonlyönti on tänä päivänä jokaisen ulottuvilla taskusta löytyvän mobiililaitteen tai tietokoneen näytöllä, mikä on tuonut mukanaan omia haasteita. Vedonlyöntiä pelaavat ovat yhä nuorempia, jotka eivät välttämättä omaa vielä pitkän ajan kokemusta eivätkä pelistrategiaa; he keskittyvät vain suurten voittolukujen metsästämiseen lyhyessä ajassa. Vedonlyönnin perusidea on kuitenkin ammentaa tilastotiedoista ja pitkäaikaisesta kokemuksesta itselleen taktiikka, jolla voi asettaa tietoon perustuvia vetoja niin live-vedonlyönnissä kuin perinteisissä kuponkikohteissa.

  Related articles

  Comments

  Share article

  uUTISET

  error

  Enjoy this blog? Please spread the word :)