More

Suomi voitti Ruotsin ja juhlii amerikkalaisen jalkapallon EM-pronssia!

Suomi kaatoi Vantaalla pelattavan amerikkalaisen jalkapallon EM-lopputurnauksen pronssiottelussa Ruotsin lukemin 31–21 (14–6) ja juhlii näin ollen ensimmäistä mitalia sitten vuoden 2005.

20180804 Vantaa, FINLAND. 2018 IFAF Euro Bronze medal game: Finland – Sweden. Finland, 3rd place. Photo: Samppa Toivonen

Suomi aloitti ottelun erittäin vahvasti. Heti ensimmäisellä hyökkäysvuorolla Karri Pajarinen juoksi pallon kanssa maaliin, ja kun vielä Joni-Petteri Malka onnistui lisäpistepotkussa, tilanne oli 7–0 Suomelle.

Toisella neljänneksellä Marcus Siiskonen kasvatti maajoukkueuransa ensimmäisellä maalillaan Suomen johdoksi jo 14–0. Siiskosen maalin heittänyt pelinrakentaja Miro Kadmiry aloitti ottelun hyvin onnistuen yhdeksässä ensimmäisessä heitossaan.

Odotetusti Suomi onnistui pitämään Ruotsin juoksupelin kurissa, joten ruotsalaiset siirtyivät heittämään nopeita heittoja laitoihin, mikä osoittautui Suomen puolustukselle varsin hankalaksi puolustettavaksi. Juoksupelillä Ruotsi kuitenkin kavensi puoliaikatilanteeksi 14–6. Touchdownista vastasi pelinrakentaja Philip Juhlin.

Toinen puoliaika alkoi molempien hyökkäysten kannalta tehokkaasti. Veikka Lehtonen nosti Suomen ensin 21–6 –johtoon, mutta tämän Ruotsi kuitenkin nopeasti kuittasi Jakob Dahre teki ensin Juhlinin heitosta touchdownin ja sama kaksikko onnistui myös kahden pisteen lisäpisteessä. Näin ollen Ruotsi sai yhteensä kahdeksan pistettä, ja kun Emil Knuttson onnistui vielä maalinteossa Juhlinin heitosta kolmannen neljänneksen loppuhetkillä, oli Ruotsi tasoittanut pelin. Lukemissa 21–21 siirryttiin päätösneljännekselle.

Karri Pajarinen nosti toisella touchdownillaan Suomen jälleen johtoon, kun ottelua oli jäljellä kahdeksan minuuttia. Tästä johdosta Suomi ei enää luopunut, vaan Veikka Lehtonen puski Suomelle jo seitsemännen touchdownin. Samalla Suomen karkumatka kasvoi lukemiin 35–21. Aikaa oli jäljellä enää kaksi minuuttia, eikä Ruotsi enää pisteidenteossa onnistunut. Ottelu päättyi Suomen voittolukemiin 35–21.

Ruotsin parhaana palkittiin pelinrakentaja Philip Juhlin, joka heitti 310 jaardia ja oli lisäksi joukkueensa paras juoksuetenijä 80 jaardillaan. Juhlin heitti kaksi touchdownia ja juoksi itse yhden. Suomen paras oli keskushyökkääjä Karri Pajarinen, joka juoksi 82 jaardia ja teki kaksi touchdownia.

– Kuiva kausi päättyi lopultakin, totesi ottelun jälkeen Suomen päävalmentaja Tuomas Heikkinen ja viittasi Suomen edelliseen, vuonna 2005 voittamaan pronssimitaliin

– Tämä voitto perustui meidän juoksuhyökkäykseen. Jos amerikkalaisen jalkapallon ottelussa juokset itse hyvin pallon kanssa ja samaan aikaan puolustat itse hyvin juoksua, harvoin häviät.

Suomi juoksi pallon kanssa ottelussa yli kaksi kertaa niin paljon kuin Ruotsi.

Suomen edellinen mitali on siis vuodelta 2005. EM-kisojen kaikkien aikojen tilastossa Suomi on kärjessä (5 kultaa, 4 hopeaa, 3 pronssia). Nyt saavutettu pronssi oli siis kaikkien aikojen 12 EM-mitali Suomelle.

Suomi – Ruotsi 35–21 (14–6)